Fiala uvedl do úřadu nového ministra školství. Stojí před ním nelehké úkoly, zdůraznil

Petr Fiala (vlevo) a Vladimír Balaš.

Premiér Fiala uvedl Balaše do funkce

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl do úřadu nového ministra školství Vladimíra Balaše (STAN). Před ministrem školství podle něj stojí nelehké úkoly. „Zejména naplnit programové prohlášení. Jestli máme být úspěšnou zemí, tak musíme mít kvalitní vzdělání,“ vzkázal premiér. Balaš, který nahradí v úřadu svého stranického kolegu Petra Gazdíka, mu poděkoval za důvěru.

„Chci využít příležitosti, abych poděkoval Petru Gazdíkovi za jeho práci. Za šest měsíců odvedl velký kus práce. Řešil i nečekané problémy, jako koronavirovou vlnu s omikronem,“ vzpomněl Fiala na předchůdce Balaše.

Následně předseda vlády prohlásil, že je rád, že se ministrem školství stal právě Balaš. „Je za ním dlouhá a úspěšná kariéra. Má velké zkušenosti s oblastí výzkumu i s dlouhodobým působením na vysokých školách. Taková zkušenost je pro ministra školství vždy výhodou,“ pokračoval Fiala.

Úkoly nového ministra podle něj nejsou vůbec jednoduché. „Musí naplnit programové prohlášení vlády. Jestli máme být úspěšnou zemí, musíme mít kvalitní vzdělání. To je nezbytné. Je zde řada výzev, jako úprava rámcových vzdělávacích programů: toho, co se děti učí. Chceme přejít od kvantity k větší kvalitě. Dále je nutné vytvořit podmínky pro ovládnutí situace s uprchlíky z Ukrajiny,“ vyjmenoval několik bodů premiér.

Na závěr popřál Balašovi hodně odvahy a úspěchů. Nový ministr školství Fialovi poděkoval za důvěru. „Mohu slíbit že, budu pokračovat v koncepci a rozvoji. Budu se snažit s kolegy posouvat loď vzdělávání správným směrem,“ doplnil Balaš s tím, že nehodlá dělat radikální změny. Školství je podle něj třeba stabilizovat. Nevyloučil ale personální změny po pohovorech s vedením.

Tagy: