Prvomájový protest Chceme mír! skončil fiaskem, nikdo nepřišel. Akci jsem rušila, tvrdí Volfová

Na plánovanou pondělní demonstraci Chceme mír! na pražské Letné kromě novinářů a turistů téměř nikdo nepřišel. Akce se podle oznámení na pražském magistrátu měla konat v devět hodin ráno při události Prvního máje. Předsedkyně strany Česká suverenita Jana Volfová, jež akci plánovala, ji však prý již zhruba před měsícem rušila, jak sdělila redakci webu iDnes.cz. Informaci však zřejmě k rozčarování hrstky příchozích demonstrantů netlumočila dostatečně jasně. Sama Volfová se prý namísto původně zamýšleného protestu přidá k Jiřímu Paroubkovi a jeho hnutí Nespokojení, s nimiž půjde pokládat věnce.

Letenská pláň i prostor přímo pod metronomem zely v prosluněném pondělním ránu prázdnotou. Namísto rušného protestu se tam objevili pouze turisté, obdivující krásy Prahy, a novináři očekávající protivládní shromáždění. Za cílem protestu zamířila na místo pouze hrstka osob, které prázdné prostranství nemile zaskočilo. Jeden z demonstrantů redakci CNN Prima NEWS sdělil, že odchází, protože nikdo nedorazil. Zároveň byl prý zklamán, že se o zrušení akce nedozvěděl od organizátorů na sociálních sítích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Internet se mění. Poznat lež bude náročnější, zvlášť pro „naivní důvěřivce“, varují experti

Předsedkyně České suverenity Jana Volfová však prý akci rušila s dostatečným předstihem zhruba před měsícem. Magistrát, na jehož stránkách informace o události ještě v pondělní ráno stále byla, prý znovu nedávno urgovala. „Naposledy jsem jim volala asi před čtyřmi dny, že tam akce stále ‚visí‘, aby ji sundali. Mluvila jsem o tom i s policisty, kteří mi volali s otázkami,“ sdělila redakci iDnes.

Namísto vlastní demonstrace prý vyrazí do ulic s hnutím Nespokojení Jiřího Paroubka, se kterým se chystá pokládat věnce. S bývalým premiérem by ráda v budoucnosti politicky spolupracovala například v rámci koalice či společné kandidátky.

Česká suverenita historicky prošla několika proměnami. V roce 2011 ji spoluzaložila Volfová s Janou Bobošíkovou. Ta iDnes sdělila, že se stranou, a tudíž ani s liduprázdnou demonstrací, nemá již deset let nic společného. Strana se mimo jiné dočasně přejmenovala na VOLNÝ blok, kdy byl jejím volebním lídrem bývalý poslanec Lubomír Volný. K nynějšímu názvu se uskupení vrátilo v lednu 2022.

Další demonstrace „za mír“

V první květnový den se má v Praze uskutečnit ještě jedna demonstrace „za mír“, u které zatím nic nenaznačuje její zrušení. Jedná se o pochod na Vítkov, organizovaný iniciativou Zachraňme náš stát. Jeho organizátoři tvrdí, že Fialova vláda se pokouší zatáhnout Českou republiku do války, proti čemuž chtějí na Vítkově protestovat. „Pokračují v dlouhodobé a systematické destrukci národní identity, vzdělání, společného státního majetku, osobních svobod, osobního vlastnictví, rodinných hodnot i pohlavní identity každého jednotlivce pomocí agend EU, NATO, WHO, Green Deal, LGBT, ČT atd.,“ přičítají dále pětikoalici na svém webu.

Okrajové uskupení má zřejmě ambice prosadit systémové změny a získat rozsáhlou podporu. „Neplatíme žádné billboardy, reklamy ani svoz autobusy – touto cestou opravdová revoluce nevznikne. Čas na skutečně masové hnutí ještě přijde,“ předesílá hnutí v informacích k demonstraci své vize. Na Vítkově mají podle programu promluvit mimo jiné poslanec Jiří Kobza (SPD), bývalý místopředseda KSČM Josef Skála či publicista Ladislav Jakl.

Tagy: