Fico a spol. mají náhradu za Huliaka. O životní prostředí se má starat bývalý kotlebovec

Slovenská národná strana (SNS) se rozhodla navrhnout za odmítnutého kandidáta na ministra životního prostředí Rudolfa Huliaka nového aspiranta. Je jím poslanec Tomáš Taraba. Paradoxem je, že nový kandidát na post šéfa resortu má v řadě věcí podobné názory jako právě Huliak. Toho kvůli nim odmítla prezidentka Zuzana Čaputová jmenovat do sestavované nové vlády Roberta Fica.

Oznámení, že SNS už netrvá na jeho nominaci a místo toho navrhuje Tarabu, prezentoval médiím právě Huliak. „Jsme dohodnutí, že stahujeme moji kandidaturu na ministra životního prostředí,“ řekl kontroverzní politik na úterní tiskové konferenci s tím, že by měl zůstat nominantem na post předsedy výboru pro zemědělství a životní prostředí v Národní radě.

Jeho náhradník vyzdvihl své vzdělání a jazykové dovednosti. „Chci vidět toho, kdo řekne, že nemám vzdělání vést resort,“ poznamenal Taraba. Mimo Slovenska studoval také v Německu a podle svých slov vedle němčiny ovládá z cizích jazyků také angličtinu a francouzštinu.

Taraba dále řekl, že pokud u něj prezidentka bude postupovat jako u Huliaka, tedy že ho nejmenuje, bude to podle něj „snaha zabránit vzniku pronárodní vlády“. Předseda SNS Andrej Danko na tiskové konferenci Čaputovou zkritizoval, že na ni mají vliv neziskové organizace.

Pokud Taraba přes Čaputovou skutečně projde, může být nová vláda jmenována již ve středu během obědové přestávky ustavující schůze Národní rady, uvádí deník Pravda.

„První vítězství je, že (Peter) Pellegrini (předseda strany Hlas-SD, pozn. red.) je s námi. Druhé vítězství bude, že ve čtvrtek skončí bezduchý bankéř a poskok Čaputové jako premiér,“ dodal dále Danko s odkazem na nynějšího úřednického premiéra v demisi L’udovíta Ódora, který byl donedávna viceguvernérem Národní banky Slovenska.

Odmietame kádrovanie našich nominantov Progresívnym Slovenskom! .

Dnes som prijal nomináciu na ministra životného prostredia a to nie lebo by som po to túžil, ale aby sme vyriešili ústavnú krízu, do ktorej prezidentský palác chce uvrhnúť vznikajúcu pronárodnú vládu. Na tomto postupe sme sa dohodli spolu s Rusolfom Huliakom a Andrejom Dankom.

Posted by Tomáš Taraba • SNS - ŽIVOT NS on Tuesday, October 24, 2023

Spolupráce s Kotlebou nevyšla

Samotný Taraba je poslancem již od roku 2020. Tehdy byl jako nestraník zvolen za krajně pravicovou partaj Kotlebovci – L’udová strana Naše Slovensko (L’SNS), které šéfuje kontroverzní a za propagaci potlačování lidských práv odsouzený exposlanec Marian Kotleba, jenž byl zahraničními médii jako třeba BBC označen dokonce za neonacistu. S L’SNS se Taraba společně s dvojicí poslanců Štefanem a Filipem Kuffou, kteří teď byli také zvoleni na kandidátce SNS, později rozkmotřil.

Taraba se přitom nejspíše nesetká s pochopením u lidí, kteří ve velkém kritizovali právě možnost jmenování Huliaka. I on má totiž názory, jež rozhodně nejsou po chuti ekologům a organizacím pro životní prostředí. S Huliakem podle svých slov často souhlasil například ohledně financování neziskových organizací. Deník Aktuality.sk připomíná, že se například pokoušel protlačit zákony o ochraně přírody, které by mohly značně poškodit slovenské národní parky a omezit čerpání peněz na ně z plánu obnovy.

Ekolog Ondrej Kameniar pro list Sme řekl, že Taraba je stejně jako Huliak jako ministr životního prostředí „úplně nepřijatelný“. Proti jeho jmenování se postavilo i uskupení My sme les, které hlásí, že Taraba s Huliakem jsou „jedna krevní skupina“.

☢️TARABA A HULIAK SÚ JEDNA KRVNÁ SKUPINA!☢️ Tomáš Taraba zatiaľ nevzbudil také veľké emócie ako Rudolf Huliak. No...

Posted by My sme les on Tuesday, October 24, 2023

Novou vládu tvoří vyjma SNS a Hlasu-SD nejsilnější strana v novém parlamentu Smer-SD. Její předseda Robert Fico se má vrátit do čela slovenské vlády. Půjde o jeho již čtvrté premiérské funkční období.

Tagy:
Německo Zuzana Čaputová Robert Fico vláda Hlas-SD Národní rada Tomáš Taraba SMER - sociálna demokracia Vláda Slovenské republiky Slovenská národná strana Národná banka Slovenska Ľudovít Ódor