Kdo usedne ve Ficově vládě? Ve hře jsou šiřitelé dezinformací i kontroverzní matadoři

Zleva Peter Pellegrini, Robert Fico a Andrej Danko

Robert Fico odtajnil jména budoucích ministrů

Nová vláda budoucího slovenského premiéra Roberta Fica již získává pevnější obrysy. Smer-SD, Hlas-SD a Slovenská národná strana (SNS) představily své nominanty na ministerské posty. Jsou mezi nimi jak zkušení politici, tak známí šiřitelé dezinformací či konspiračních teorií, kteří čelí značnému odporu veřejnosti. Fico pak mezi jinými oznámil návrat kontroverzního exministra vnitra Roberta Kaliňáka, který by nově měl vést resort obrany.

Popírač klimatických změn ministrem životního prostředí?

Jedno z jmen, které vyvolává asi nejsilnější reakce slovenské veřejnosti, je Rudolf Huliak. Starosta obce Očová, který byl zvolen na kandidátce SNS coby šéf malé strany Národná koalícia z posledního 150. místa díky kroužkování voličů, byl nominován na post ministra životního prostředí coby člověk dlouhodobě sedící ve vedení Slovenského polʼovnického zväzu (myslivecký svaz, pozn. red.).

Jde navíc o člověka, který nechvalně proslul šířením dezinformací a konspiračních teorií. Posměch sklidil například za svůj předloňský výrok o šelmách na Slovensku. „Medvěda a vlka udělali jako biologickou zbraň k likvidaci života na venkově. Naše děti si nemohou hrát na zahradách, medvěd nám zohavuje ženy a zabíjí naše otce,“ hlásal Huliak během protestního shromáždění v Banské Bystrici v roce 2021. Web Aktuality.sk připomíná, že za posledních deset let zabil medvěd na Slovensku jediného člověka, loni došlo celkem k devíti útokům této šelmy. Huliak také popírá klimatickou krizi a útočí i na LGBTI+ komunitu, která podle něj chce „zlegalizovat pedofilii či satanismus“.

Odpor proti Huliakovi je tak silný, že lidé proti němu začali podepisovat petici. Ke čtvrtečnímu odpoledni ji podepsalo více než 48 tisíc lidí. Proti nominantovi SNS se postavila i slovenská pobočka Greenpeace. Naopak příznivci Huliaka reagovali vlastní peticí, kterou doposud podepsalo přes 22 tisíc lidí. Politik této aktivitě fandí se slovy: „Pomozte podpořit správnou věc, společně jim ukážeme.“

Prezidentka Zuzana Čaputová ve čtvrtek oznámila, že Huliaka kvůli jeho názorům nehodlá jmenovat. SNS však na jeho nominaci trvá. Zda se novopečený poslanec skutečně stane ministrem životního prostředí, ukážou až nadcházející dny.

Televizní moderátorka do čela kultury

Kontroverzi vzbuzuje i jméno Martiny Šimkovičové z řad poslanců SNS, která stejně jako Huliak není členkou této strany. Šimkovičová je známá coby dlouholetá moderátorka TV Markíza, kde působila 18 let. Skončila v roce 2015 kvůli svým příspěvkům namířeným proti uprchlíkům.

Její názory jí však vynesly poslanecký mandát. Rok poté, co opustila televizi, byla zvolena za hnutí Sme rodina, se kterým se však posléze rozešla. Nyní se vrací do Národní rady jako poslankyně zvolená za SNS, která ji nominovala na post ministryně kultury.

V posledních letech Šimkovičová působila jako moderátorka internetové TV Slovan, kam si zvala další hosty s radikálními názory. Nechyběli budoucí premiér Robert Fico, silně levicový místopředseda Smeru-SD Lʼuboš Blaha či zmiňovaný Huliak. Paradoxem je, že šéf Hlasu-SD, který má se SNS zasednout v koalici, Peter Pellegrini, televizi Šimkovičové před časem označil za „konspirační“ a zakázal do ní svým spolustraníkům chodit.

Její jméno vzbuzuje odpor především u slovenských herců a hereček. „Nikdo, kdo touží ničit, neposlouchá, nevnímá, není ochotný porozumět, nikdo, kdo vnímá každou skupinu obyvatelstva jako nepřítele, rozšiřuje či podporuje hoaxy a nepravdy anebo touží po pomstě, na tomto postu nemá co dělat,“ komentovala pro deník Pravda herečka Táňa Pauhofová. Emília Vášáryová uvedla, že fungování Šimkovičové „bude fraška“.

Kauzami zatížená pravá ruka Fica

Ve čtvrtek odpoledne Robert Fico potvrdil jména svých nominantů na ministerské posty.Robert Kaliňák mezi nimi nechyběl. Už předtím se objevoval téměř ve všech sestavovaných seznamech, která představovala slovenská média.

Kaliňák zastával ve Ficově vládě post ministra vnitra. Ten podle koaliční dohody připadne straně Hlas-SD a šéfem resortu se má stát Matúš Šutaj Eštok. Muž, který bývá označován za pravou ruku Roberta Fica, však nezůstane na ocet. Kaliňák, v posledních týdnech velmi aktivní po boku svého předsedy, by se měl stát novým ministrem obrany.

S Kaliňákovým jménem se pojí řada kauz. V minulém roce byl dokonce kvůli úplatkářské kauze zadržen a nějaký čas strávil ve vyšetřovací vazbě. Nakonec byl však propuštěn, on i Fico byli obvinění zbaveni. V roce 2018 z funkce ministra odstoupil po tlaku veřejnosti kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Návrat matadorů

Ve vládě Fica a jeho koaličních partnerů by mělo zasednout hned několik bývalých ministrů. Jde o politiky, kteří mají bohaté zkušenosti s exekutivou. Ministrem školství se má stát bývalý šéf resortů zdravotnictví a vnitra Tomáš Drucker. V čele resortu hospodářství má stanout bývalá ministryně vnitra Deniska Saková. Tyto osobnosti do vlády nominuje Hlas-SD budoucího šéfa Národní rady Petera Pellegriniho.

Do své někdejší funkce se má vrátit exministr financí Ladislav Kamenický ze Smeru. O Robertu Kaliňákovi už byla řeč výše. Další posty mají získat politici, kteří mají alespoň poslaneckou zkušenost. Novým ministrem spravedlnosti by měl být Boris Susko, šéfem diplomacie nynější místopředseda Národní rady Juraj Blanár. Oba jsou nominanty Ficova Smeru.

Tagy:
Slovensko Greenpeace Zuzana Čaputová Robert Fico vláda Andrej Danko SMER - sociálna demokracia Robert Kaliňák Slovenská národná strana Očová Martina Šimkovičová