Ficova ochranka udělala zásadní chybu, upozornil expert. Zmínil noční můru bodyguardů

Útok na slovenského premiéra Roberta Fica.

Bezpečnostní poradce Lumír Němec k ochrance Roberta Fica

Ochranka slovenského premiéra Roberta Fica udělala podle bezpečnostního poradce Lumíra Němce závažnou chybu. Expert ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že ačkoli ze zveřejněných záběrů z incidentu rozhodně není vidět vše potřebné, styk politika s veřejností na vzdálenost, jako tomu bylo u Roberta Fica, je velmi rizikový. Jeho slova potvrdili také bodyguard Zdeněk Charvát a bezpečnostní expert Zdeněk Zahradník.

„Jakýkoliv kontakt chráněné osoby s veřejností je noční můrou ochránců,“ přiblížil práci bodyguardů Němec, který dříve působil v Útvaru rychlého nasazení a v Útvaru speciálních operací Vojenské policie a podílel se na zajištění bezpečnosti chráněných osob v Česku i v zahraničí.

ČTĚTE TAKÉ: Ficovi lidé hrozí médiím a opozici: Živili jste strašidelnou nenávist. Je to vaše vina

Němec uvedl, že podle videa, které se k němu dostalo, měl Fico tzv. ochranný box. „Tedy máte kolem sebe čtyři ochránce. Každý z nich má rozdělenou určitou část prostoru, který má vykrývat,“ vysvětloval ve vysílání CNN Prima NEWS. A právě tady se podle něj stala chyba. „V okamžiku útoku byl chlap po Ficově pravici relativně daleko a místo toho, aby se díval doprava, tak se díval vlevo na lidi, kteří se k Ficovi přibližovali. V tomto okamžiku muž zaútočil,“ uvedl Němec s tím, že to celé ale bylo velmi rychlé. „Můžeme jen spekulovat, jestli by případně stačil zareagovat, nebo ne,“ doplnil.

Bodyguardi i policisté v davu

Němec uvedl, že osobní strážci, které lidé vidí okolo politika na ulici, jsou jen špičkou ledovce. Bezpečnost ústavního činitele ve skutečnosti zajišťuje širší tým. Místo, kde se politik pohybuje, by tak mělo být předem prověřené a zabezpečené. V ideálním případě existují kolem politika tři okruhy: v tom nejužším jsou samotní bodyguardi, v širším perimetru pak působí policisté v davu.

S tím souhlasil i bezpečnostní expert Zdeněk Charvát. „Šest je poměrně slušný počet. Třeba my jsme v Iráku velmi často jezdili v šesti až v osmi lidech maximálně. Šest lidí je na bezpečnou zem úplně v pořádku,“ popsal pro CNN Prima NEWS s tím, že na místě jsou samozřejmě další lidé, jako již zmínění například policisté v civilu.

Zmatkující ochranka

Bodyguard Zdeněk Zahradník si ale myslí něco jiného. „Viděl jsem čtyři nebo pět bodyguardů, kteří se bezprostředně zúčastnili záchrany pana premiéra. To je ale nedostatečný počet. Pokud se jednalo o zasedání vlády, tak by tam síly musely být mnohonásobně vyšší,“ řekl Zahradník ve speciálním vysílání CNN Prima NEWS.

Zahradník i Charvát se nicméně shodli, že ochranka po incidentu poněkud zmatkovala. „Pozdní reakce ve chvíli útoku byla strašná, všichni jen koukali a nikdo nic nedělal,“ poznamenal Charvát. Upozornil však, že situace byla velmi obtížná a následný postup ochranky byl správný. „V podstatě to ale nikdy nikdo nezažil. Je to to samé, jako když se u nás střílelo na vysoké škole. Nikdo na to není nikdy připraven. Zazmatkovali a dělali vlastně nestandardní úkony, ale pochopitelně udělali v tu danou chvíli to, co bylo z jejich pohledu možné a nejlepší,“ doplnil Zahradník.

Slovenský premiér Robert Fico byl ve středu postřelen, když po výjezdním zasedání vlády v Handlové vyšel na náměstí mezi občany. Pravděpodobného útočníka – jednasedmdesátiletého Juraje Cintulu – policie podle slovenských médií zadržela. Premiér byl letecky dopraven do nemocnice v Banské Bystrici a úřad vlády oznámil, že jeho život je v ohrožení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vzal zbraň a šel spáchat atentát na Roberta Fica. Kdo střílel na slovenského premiéra?

Tagy: