Fico nás izoluje, zuří slovenská opozice. Babiš s Okamurou se naopak ostře pustili do Fialy

Doposud nevídaný rozkol mezi Českem a Slovenskem hýbe žlučí značné části naší i sousední politické scény. Český expremiér Andrej Babiš a lídr SPD Tomio Okamura útočí na předsedu vlády Petra Fialu (ODS), že ničí česko-slovenské vztahy. Oproti tomu slovenská opozice tepe svého premiéra Roberta Fica, že naše východní sousedy izoluje a táhne směrem k Rusku. Slovenský opoziční předák Michal Šimečka (Progresivní Slovensko; PS) míří kvůli tomu do Prahy, kde má jednat s českými politiky.

Středeční rozhodnutí českého předsedy vlády ohledně prozatímního zrušení konzultací českého a slovenského kabinetu vyvolalo velkou vlnu nevole – u Čechů i Slováků. Premiér Fiala to na jedné straně schytal od české opozice za to, že se nechová diplomaticky.

PODÍVEJTE SE: Premiér Petr Fiala se pro CNN Prima NEWS vyjádřil ke Slovensku

„Česko-slovenské vztahy narušil (Igor) Matovič, Fiala je teď ničí úplně. Tohle je mezinárodní politika, ne dětské hřiště. Tam možná platí, že chová-li se někdo špatně, přestanete se s ním bavit. Vláda se ale nemá chovat jako malé dítě. Pokud s kroky slovenské vlády nesouhlasí, tím spíš s ní má jednat a přesvědčovat ji o změně pozice. V případě Slovenska, se kterým nás vždy pojily mimořádně silné a dobré vztahy, to platí dvojnásob. Říká se tomu diplomacie,“ napsal na sociální sítě expremiér Andrej Babiš s odkazem na někdejšího slovenského premiéra a dnes opozičního lídra Igora Matoviče.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala zničí česko-slovenské vztahy, mezinárodní politika není dětské hřiště, kritizuje Babiš

V podobném duchu se vyjádřil i předseda SPD Tomio Okamura. „Fialova vládní pětikoalice ruší vztahy se Slovenskem, protože prý není dostatečně proukrajinské. Ničit naše vzájemné přátelství je podle mého názoru chyba. Je potřeba respektovat vůli slovenských voličů ve volbách, ze kterých vzešel vítěz nedávných voleb, a udržovat se Slovenskem dobré vztahy. Vždyť je to pro nás nejbližší národ, se kterým nás pojí dlouhá společná historie,“ komentoval Okamura.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová lituje, že její země ztrácí spojence. „Když hodnotově oslabíme zahraniční politiku, můžeme ztrácet přátele. Je mi líto, že se to děje. Ze své pozice se nadále budu snažit vztahy mezi Slovenskem a Českem upevňovat,“ uvedla.

Celá kauza má za následek, že do Prahy míří šéf nejsilnější opoziční strany na Slovensku Michal Šimečka z PS. Ve vyjádření pro CNN Prima NEWS oznámil, že má v plánu jednat s místní politickou scénou na vládní i parlamentní úrovni. Šimečka kvůli rozkolu ostře kritizuje Fica. „Je to obrovská hanba a poškození vzájemných vztahů. Reálně je to asi nejhorší moment od vzniku samostatných republik,“ uvedl opoziční předák.

Keď hodnotovo oslabíme zahraničnú politiku, môžeme strácať priateľov. Je mi ľúto, že sa to deje. Zo svojej pozície sa naďalej budem snažiť vzťahy medzi Slovenskom a Českom upevňovať.

Posted by Zuzana Čaputová on Wednesday, March 6, 2024

Ve vyjádření pro CNN Prima NEWS doplnil, že mnozí Slováci nadále považují Česko za svého nejbližšího partnera. „A nikdy, opravdu nikdy, by nepodali ruku válečným zločincům, ani ze sebe nedělali užitečného idiota pro vraždící režim Vladimira Putina. Je to vláda s nejslabší většinou a ani zdaleka nereprezentuje názory většiny lidí na Slovensku,“ dodal na adresu Ficovy koalice Šimečka.

Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake pro CNN Prima NEWS potvrdil, že se Šimečka ve čtvrtek setká se šéfem resortu Janem Lipavským (Piráti). Mimo to má lídr PS zamířit také na návštěvu Parlamentu. Zde by měl mít společnou tiskovou konferenci s vicepremiérem Ivanem Bartošem a místopředsedkyní Poslanecké sněmovny Olgou Richterovou (oba Piráti). Tisková mluvčí vlády Lucie Ješátková na dotaz CNN Prima NEWS, zda se Šimečka sejde také s premiérem Fialou, doposud neodpověděla.

Matovič mluví o izolaci i „agentovi Burešovi“

Zatímco česká opozice tepe svou vládu, na Slovensku je tomu zrcadlově obráceně. Tamní nevládní politici z rozkolu viní vládu Roberta Fica a Fialovo rozhodnutí vesměs hájí.

„Já se vůbec nedivím Fialovi, že odmítá kolaborovat s člověkem, který kolaboruje s vrahy,“ prohlásil na tiskové konferenci lídr hnutí Slovensko (dříve OLaNO), expremiér a dnes prezidentský kandidát. Poukázal tím na fakt, že se Ficův ministr zahraničí Juraj Blanár v uplynulých dnech sešel se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem navzdory ruské invazi na Ukrajinu. Fico podle něj vrhá Slovensko do „naprosté izolace“.

Matovič na tiskové konferenci zároveň zaútočil na Babiše, kterého několikrát označil za „agenta Bureše“ a posteskl si, že šéf hnutí ANO vede v průzkumech a může se znovu stát českým premiérem. V minulosti jej přitom podpořil v prezidentských volbách proti nynější hlavě státu Petru Pavlovi.

Slováci platí za Ficův přístup, míní tamní opozice

S kritikou Fica přispěchali i další slovenští opoziční politici. O izolaci mluvil také končící předseda strany SASKA Richard Sulík. „Takto daleko to ‚nedotáhl’ ani (Vladimír) Mečiar. Fico izoluje Slovensko od všech, kteří Slovensku poslední desetiletí tolik pomáhali,“ komentoval na Facebooku Sulík.

Lídr opozičního Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) Milan Majerský si posteskl, že „cenu za Ficův destrukční politický přístup už neplatíme jen doma na Slovensku, ale i v zahraničí“. „Vyhlášení české vlády o ukončení mezivládních konzultací vážně poškozuje státní zájmy Slovenské republiky. I vzhledem k tomu, že premiér Fiala je jedním z klíčových spojenců při ochraně výlučných kompetencí členských států v EU,“ reagoval Majerský.

Cenu za Ficov deštrukčný politický prístup už neplatíme len doma na Slovensku, ale i v zahraničí. Dnešné vyhlásenie...

Posted by Milan Majerský on Wednesday, March 6, 2024

„Je mi z vás smutno a jste pro mě absolutní dno. Toto bude Slovensko velmi bolet,“ vzkázal na adresu Ficovy vlády exministr obrany a lídr neparlamentních Demokratů Jaroslav Naď.

Tagy: