Fiala zničí česko-slovenské vztahy, mezinárodní politika není dětské hřiště, kritizuje Babiš

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) na sociální síti X tvrdě odsoudil rozhodnutí kabinetu Petra Fialy (ODS) odsunout jednání mezi českou a slovenskou vládou na neurčito. Fiala a spol. se podle něj chovají jako malé děti.

„Česko-slovenské vztahy narušil Matovič, Fiala je teď ničí úplně. Tohle je mezinárodní politika, ne dětské hřiště. Tam možná platí, že chová-li se někdo špatně, přestanete se s ním bavit. Vláda se ale nemá chovat jako malé dítě,“ napsal šéf hnutí ANO.

ČTĚTE TAKÉ: Česko uštědřilo políček Slovensku. Fialova vláda ruší společné jednání s kabinetem Fica

Pokud Česko s postoji našich sousedů nesouhlasí, mělo by o tom s vládou Roberta Fica jednat, míní Babiš. „V případě Slovenska, se kterým nás vždy pojily mimořádně silné a dobré vztahy, to platí dvojnásob. Říká se tomu diplomacie,“ dodal bývalý premiér.

Narážel tím na rozhodnutí vlády Petra Fialy o odsunutí mezivládních konzultací se slovenským kabinetem. Pro Česko bylo jedním z posledních impulzů setkání slovenského ministra zahraničních věcí Juraje Blanára s jeho ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

„Neohrožujeme vztahy se Slovenskem, ale dáváme najevo, a myslím, že to je naše povinnost, že v tak zásadní věci stojíme na straně západu a díváme se na věci jinak,“ vysvětlil Fiala v pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS.

K TÉMATU: Premiér Petr Fiala (ODS) se v pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS vyjádřil odsunutí mezivládních jednání se Slovenskem

Členové vlády podle premiéra na jednání kabinetu došli k jednoznačnému závěru, že pokračování mezivládních konzultací není dobrým krokem. „Vůbec to neznamená jakékoliv přerušení běžných bilaterálních vztahů a vztahů na pracovní úrovni. Jsme si dobře vědomi provázanosti našich společností a zájmů, ale rozdíly náhledu našich vlád na zcela zásadní věci, kterými jsou bezpečnost Evropy a ruská agrese na Ukrajině, jsou pro nás v tuto chvíli hodně podstatné,“ dodal předseda vlády.

Fico: Slovensko naše vztahy nebude vystavovat ohrožení

Podle slovenského předsedy vlády se česká vládní garnitura rozhodla ohrozit slovensko-české vztahy jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině, zatímco vláda Roberta Fica otevřeně mluví o míru.

„Vážený pane předsedo české vlády, pane Fialo, vztahy mezi našimi občany, Čechy a Slováky, jsou jedinečné, historicky osvědčené, jsou půjčkami vzájemné důvěry. Jsou plné přátelství, příbuzenských vztahů a porozumění. Slovenská vláda nebude nikdy vystavovat takovéto hluboké slovensko-české vztahy žádnému ohrožení,“ napsal Fico v prohlášení, které poskytl úřad slovenské vlády.

Po nástupu Ficovy vlády do úřadu loni v říjnu se Slovensko a Česko v zahraniční politice liší hlavně v názoru na válku na Ukrajině, která se již déle než dva roky brání ruské vojenské invazi. Ficova vláda zastavila vojenskou pomoc Kyjevu ze státních zásob, Fico opakovaně kritizoval západní země kvůli jejich postoji ke konfliktu na Ukrajině a Evropskou unii za to, že nepředstavila mírový plán.

Lídr slovenské opozice Michal Šimečka přerušení jednání označil za nejhorší moment od vzniku samostatné ČR a Slovenska.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pellegrini exkluzivně: O míru by se mělo jednat na Slovensku. Válku vidíme realisticky

Tagy: