Fico řekl, že očekává další útok na člena vládní koalice. Reagoval tak na opoziční demonstraci

Slovenský premiér Robert Fico, který v květnu přežil pokus o atentát, řekl, že očekává další útok na člena vládní koalice. Uvedl to v reakci na úterní demonstraci proti ministryni kultury Martině Šimkovičové a ministrovi spravedlnosti Borisovi Suskovi, kterou svolaly dvě opoziční strany. Podle Fica, jenž svého středečního vyjádření na sociální síti Facebook využil k další kritice opozice, nevládních organizací a médií, muselo ministerstvo vnitra posílit ochranu Šimkovičové kvůli hrozbám, že ji zabijí.

„Vytvářejí atmosféru, jejímž výsledkem bude další atentát na člena vládní koalice. Pokud ale zase kvůli vám dojde k dalšímu násilnému útoku na představitele vládní koalice, což dojde, nebudu žádným způsobem regulovat emoce našich voličů,“ vzkázal Fico na sociální síti Facebook předsedům nejsilnějšího hnutí Progresivní Slovensko (PS) Michalu Šimečkovi a strany Svoboda a Solidarita (SaS) Branislavu Gröhlingovi, jejichž strany úterní protivládní demonstraci zorganizovaly.

ČTĚTE TAKÉ: Nehoda oblíbené slovenské herečky. Nadýchala přes dvě promile, přitom vezla syna

Ministerstvo vnútra muselo dnes po včerajšom opozičnom mítingu zvýšiť ochranu ministerke kultúry. Blahoželám Vám, páni Šimečka a Gröhling, ste naivní politickí puberťáci a nechali ste sa zatiahnuť médiami a politickými mimovládkami do nebezpečnej eskalácie napätia na Slovensku, výsledkom ktorej bude ďalší atentát na predstaviteľa vládnej koalície.

Posted by Robert Fico on Wednesday, August 14, 2024

Fico se stal v květnu terčem útočníka, který ho opakovaně postřelil. Slovenský ministerský předseda pak podstoupil operace a léčbu, k práci se vrátil na začátku července. Už před tímto pokusem o atentát, za který je podle slovenských médií stíhán 71letý důchodce Juraj Cintula, Fico hovořil o možné vraždě některého předního vládního politika na Slovensku.

Úterní demonstraci svolaly PS a SaS po rozhodnutích Šimkovičové, která odvolala ředitele Slovenského národního divadla a Slovenské národní galerie. Suska zase kritizovaly kromě jiného za příkaz k propuštění odsouzeného bývalého šéfa elitní složky prokuratury Dušana Kováčika z vězení. Ministr podal mimořádný opravný prostředek proti odsuzujícímu verdiktu vůči Kováčikovi, který byl předloni pravomocně potrestán osmiletým vězením; kromě jiného za korupci.

Slovenský premiér tvrdil, že skutečným politickým soupeřem vládní koalice jsou „politické nevládní organizace a liberální a progresivní média bez jakékoli politické zodpovědnosti“.

Fico se Suska i Šimkovičové zastal a řekl, že nemá důvod uvažovat o podání návrhu na jejich odvolání. Ulice podle něj nemůže rozhodovat. Úterní demonstrace se podle PS zúčastnilo na 18 000 lidí. V pondělí se konal občanský protest proti Šimkovičové, na který podle organizátorů přišlo 9 000 lidí.

Trojice slovenských vládních stran pak ve středu ve společném prohlášení tvrdila, že lidé na opoziční demonstraci skandovali štvavá hesla a že za případný další útok na představitele vládní koalice ponese odpovědnost politická opozice. Šimečka v reakci uvedl, že odmítá útoky vládních stran na lidi, kteří slušně uplatňují své občanské právo shromažďovat se. Podle jeho slov společnost rozeštvávají a radikalizují představitelé vládní koalice včetně Fica, kteří dlouhá léta používají nenávistný jazyk a vulgárně útočí na novináře, soudce, státní úředníky, statečné policisty, veřejnost či na bývalou prezidentku Zuzanu Čaputovou.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Syn „bratislavského škrtiče“ přiznal brutální vraždu, ženě vyřízl orgány. Stále ji prý miluje

Tagy:
Slovensko demonstrace Facebook politika koalice Robert Fico vláda Progresívne Slovensko Sloboda a Solidarita Martina Šimkovičová trestná činnost, právo a spravedlnost konflikt, válka a mír občanské protesty Boris Susko