Fico rozpoutal výroky o Ukrajině bouři. Kyjevu pak slíbil pomoc s integrací do EU

Slovenský premiér Robert Fico se svým ukrajinským protějškem Denysem Šmyhalem při setkání v ukrajinském Užhorodu.

U hranic s Ukrajinou se zřítil letoun

Slovenský premiér Robert Fico vyrazil na návštěvu Ukrajiny. V pohraničním Užhorodě se sešel se svým protějškem Denysem Šmyhalem, který oznámil, že mu šéf slovenské vlády dal příslib, že Bratislava podpoří integraci Ukrajiny do Evropské unie. Fico se přitom jen o den dříve ostře opřel do Ukrajiny, když tvrdil, že „v Kyjevě vůbec není žádná válka“, ačkoliv je město pravidelně ostřelováno ruskými silami. Za tyto výroky byl kritizován nejen Slováky a Ukrajinci, ale i Čechy.

„Premiér Fico mě ujistil, že plně podporuje snahy Ukrajiny ohledně eurointegrace,“ uvedl předseda vlády Ukrajiny, která se už skoro dva roky brání ruské ozbrojené agresi.

Na sociální síť Telegram také napsal, že šéf slovenského kabinetu potvrdil, že Slovensko nebude bránit soukromým slovenským firmám, aby na Ukrajinu dodávaly armádní techniku a další vybavení. Společné prohlášení, které dnes premiéři podepsali, pak podle Šmyhala mimo jiné potvrzuje důležitost slovenské pomoci při odminování ukrajinského území.

Fico Šmyhalova slova o podpoře Ukrajiny potvrdil. Na Facebooku však zároveň zmínil rozdílný pohled obou zemí na válku, vliv USA směrem ke Kyjevu či členství Ukrajiny v Severoatlantické alianci.

ČTĚTE TAKÉ: Že je v Kyjevě válka? Nesmysl. Mají tam normální život, řekl Fico při bombardování města

Slovenské médiá sú dokonalé v oddeľovaní zrna od pliev a potom už len v zverejňovaní pliev. Preto mi dovoľte tento pohľad na dnešné rokovanie s ukrajinským premiérom blízko Užhorodu.

Posted by Robert Fico on Wednesday, January 24, 2024

„Zopakoval jsem panu předsedovi vlády, že nevěřím ve vojenské řešení tohoto konfliktu a jako Slovanovi mi vadí, že dochází k vzájemnému zabíjení Slovanů možná ve jménu nějakých geopolitických zájmů,“ řekl slovenský premiér.

V Kyjevě není válka, tvrdil Fico

Ficova návštěva a podpůrná slova na integraci Ukrajiny do EU přichází chvíli poté, co jinými třaskavými výroky nadzvedl ze židle řadu svých kritiků. Na víkendové tiskové konferenci byl jedním novinářem tázán, zda se bojí vyrazit do Kyjeva namísto do Užhorodu, protože je město blíže válce. „A to si fakt myslíte, že v Kyjevě je válka? To jako nemyslíte vážně, doufám...“ reagoval slovenský premiér a dlouholetý předseda Směru-SD. Doplnil, že v Kyjevě „je absolutně normální život“.

Mimoto také Fico vyslovil svůj návrh řešení pro ukončení války. Podle něj by Kyjev měl Moskvě přenechat část svého území. Rusko během války po neuznaných referendech anektovalo čtveřici ukrajinských oblastí – Doněckou, Luhanskou, Chersonskou a Záporožskou.

Ficova slova vyvolala velmi negativní odezvu. „Je to nové dno, které tak Robert Fico prorazil,“ pronesl ve slovenském parlamentu opoziční lídr Michal Šimečka z Progresivního Slovenska (PS). Dodal, že by ho zajímalo, jaké případné území Slovenska by Fico v obdobné situaci sám obětoval.

Šéf zahraničního výboru ukrajinské Verchovne rady, tamního parlamentu, Oleksandr Merežko zase řekl, že by Kyjev měl zrušit návštěvy zahraničních státníků, pokud zpochybňují suverenitu země.

Ozvali se také čeští politici. „Pan premiér Fico se s ukrajinským premiérem Šmyhalem potkává v Užhorodě, ne v Kyjevě. Já jsem v Kyjevě loni byl. A tak můžu říct, že ‚absolutně normální život‘ tam opravdu není,“ reagoval vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

S kritikou přišel i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Neuvěřitelný, trapný, ale hlavně nebezpečný… Putin musí na Fica něco vědět, jinak si to nedokážu vysvětlit,“ napsal na sociální síti X lidovecký zákonodárce.

Tagy: