Fico: Vládní koalice zneužívá trestní právo k politickým cílům, jede v tom i Čaputová

360° 28.9.2021

Slovenská vládní koalice zneužívá trestní právo k dosažení politických cílů. Je toho součástí i prezidentka Zuzana Čaputová. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl slovenský expremiér a šéf SMER-SD Robert Fico. Ten minulý týden oznámil, že se chystá obrátit na Evropskou komisi se stížností na situaci na Slovensku. Podle něj hrozí, že se země promění v diktaturu.

Fico Slovensko vidí jako příklad toho, co se může stát, když se k moci dostanou lidé s podivnou minulostí, nevzdělanci a podvodníci. „Tajná služba začala mluvit o tom, že se k dosažení politických cílů zahajují trestní řízení. Spousta kajícníků pak byla propuštěna. Výsledkem ale je, že desítky lidí skončily ve vazbě. Zjistilo se, že je běžná praxe, že se vyšetřovatelé sejdou v noci a domluví se na postupu. Je to rozvrat právního státu,“ řekl expremiér.

„Na pokyn ministra vnitra bylo zastaveno stíhání proti třem mafiánům. Víme, že se jeden skrýval v zahraničí. Je tu jeden známý udavač Makó. Ten chodí po svobodě a spolupracuje s vládou. Má zakázky. Je tu několik rozhodnutí generálního prokurátora, který zrušil obvinění. Konstatoval, že jsou vágní,“ pokračoval.

Podle expremiéra většina lidí na Slovensku vládě nedůvěřuje. „Zavřeli dva prezidenty policie, soudce, atd. Ale zdá se, že je to vše vymyšlené. Používají trestné právo, ale se zbavili opozice,“ sdělil.

Pomůžou jen předčasné volby

Před několika dny se osobně setkal se Zuzanou Čaputovou. „Bylo to na základě pozvání paní prezidentky. Chtěla mluvit o politické situaci. Při vší úctě, myslíme, že paní prezidentka je součástí vládní koalice. Je mi líto, že se postavila na její stranu,“ pronesl.

„Chtěl bych připomenout, že jsem paní prezidentce řekl, že nemůže mařit referenda. Jediné, co může pomoci Slovensku, je rozhodnutí lidí, že chtějí předčasné parlamentní volby,“ uvedl Fico. „Sociální demokracie má možnost vyhrát volby. Jsme razantní a levicová opoziční strana. Není možné, aby vystoupila prezidentka, která nezmíní na veřejném jednání finance,“ dodal.

Tagy: