Ficův spojenec Danko: Pojedu do Ruska, bez něj nedokážeme fungovat. Zelenskyj je šílenec

Klíčový člen slovenské vládní koalice Andrej Danko chce letět do Ruska na návštěvu.

Výměna vězňů mezi západem a Ruskem

Šéf Slovenské národní strany a místopředseda Národní rady Andrej Danko se chystá na návštěvu Ruska. Oznámil to ve videu na sociální síti Facebook. Klíčový člen vládnoucí koalice premiéra Roberta Fica svůj plán vysvětlil slovy, že „bez Ruska se neobejdeme“. Zároveň kritizoval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a nazval ho „šílencem“. Danko za svůj krok sklidil kritiku z řad opozice.

Danko oznámil záměr v době, kdy se Bratislava handrkuje s Kyjevem o dodávku ropy. Ukrajinci totiž uvalili sankce na ropnou společnost Lukoil, čímž mělo dojít k jejímu přerušení. Slovensko krok společně s Maďarskem odsoudilo. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal však reagoval, že sankce „energetickou bezpečnost Slovenska a Evropy neohrožují“.

ČTĚTE TAKÉ: Promiňte, že jsem přežil, vzkázal Fico médiím a opozici. Dorazil na schůzi svého kabinetu

„V Rusku byl (Viktor) Orbán a pozvánku jsem měl i já. Ale kdybych tam jel, tak dnes by naše slavná opozice vykřikovala, že ropu nemají Maďaři a Slováci, protože tam byl Danko a Orbán,“ uvedl ve videu Danko s odkazem na nedávnou cestu maďarského premiéra do Moskvy.

První pokus k návštěvě se mu nezdařil, protože Ficova koalice musela narychlo upravovat kontroverzní novelu trestního zákona po připomínkách z Evropské unie. Nyní by mu však cesta měla vyjít.

„No, milí sluníčkáři, já tam pojedu i tak. Mám pozvání na jakékoliv datum, které si určím, ale hlavně tam pojedu, protože pokud by nám ti zlí Rusové, jak vy říkáte, vypli ropu, tak nám nepomůže ani pláč,“ vzkázal svým kritikům šéf SNS.

Ve videu mimo oznámení cesty do Ruska zkritizoval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který již třetím rokem stojí v čele odporu proti ruské invazi. „Dochází na naše slova, že Zelenskyj je obyčejný herec, šílenec a nebezpečný člověk,“ řekl Danko. Podle něj Zelenskyj „podváděl s daněmi a vyhrál (prezidentské volby), protože do něj nasypali stovky milionů dolarů“.

Danko mimo to hovořil o důležitosti Moskvy. „Bez Ruska naše ekonomika skončí. Bez Ruska nedokážeme fungovat. Ale hlavně je Rusko velkým odbytištěm pro zboží,“ pronesl Danko s dovětkem, že „slovensko-ruské vztahy jsou budoucnost“.

Ať se z Ruska nevrací, zní z řad opozice

Zastání Danko podle všeho nachází u svých koaličních partnerů. Kupříkladu premiér Robert Fico nedávno při svém prvním veřejném projevu poté, co byl propuštěn z nemocnice po atentátu, prohlásil, že pokud by nebyl vážně zraněný, letěl by se svým maďarským protějškem Orbánem do Moskvy.

Slovenský europoslanec za Ficův Směr-SD Ľuboš Blaha, který se sám označuje za nejlevicovějšího poslance na Slovensku, už před pár dny rovněž psal o cestách do Moskvy. „Diplomatické cesty do Ruska by měly být odteď pravidlem. Pokud o míru nechtějí jednat rusofobní šílenci z evropských institucí, musíme to dělat my. Slováci, Maďaři... ti, kterým zůstal zdravý rozum,“ napsal Blaha na sociální síti Telegram.

Naopak opoziční politici Danka za jeho úmysl hojně kritizují. „Já budu velmi rád, pokud pan Danko odejde do Ruska. Když tam zůstane a už se v životě nevrátí na Slovensko,“ reagoval podle JOJ24 exministr obrany a předseda neparlamentních Demokratů Jaroslav Naď.

Poslanec z opoziční strany Svoboda a Solidarita (SaS) Ondrej Dostál pro Denník N řekl, že Dankova cesta de facto nic nevyřeší. „Bude mít (Danko) další fotku s Vladimirem Putinem nebo někým jiným. Zavěsí si ji na sociální síť a to bude jediný smysl cesty,“ komentoval opoziční politik.

Tagy:
ropa Vladimir Putin Slovensko Moskva politika sociální síť Robert Fico Rusko Andrej Danko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Jaroslav Naď Ľuboš Blaha ruská invaze na Ukrajinu Sloboda a Solidarita