Vojtěch Filip už nebude kandidovat na předsedu KSČM. Končí kvůli neúspěchu ve volbách

Předseda komunistů Vojtěch Filip (ilustrační obrázek)

Předseda KSČM Vojtěch Filip oznámil, že nebude na sjezdu pozici v čele komunistické strany obhajovat. Celé vedení komunistické strany dalo kvůli neúspěchu v krajských a senátních volbách funkce k dispozici. Členové výkonného výboru vzali jejich krok na dnešním zasedání na vědomí, řekl Filip novinářům.

Filip uvedl, že jeho rozhodnutí ovlivnil zdravotní stav. Nechtěl údajně kandidovat už v dubnu. Volební sjezd byl z jarního termínu odložen kvůli koronavirové epidemii na konec listopadu.

Současné vedení bude komunistickou stranu řídit až do sjezdu, oznámil Filip. Funkce dalo k dispozici v souvislosti s tím, že případné rezignace by mohl přijmout až ústřední výbor KSČM, který se sejde až v polovině příštího měsíce.

Komunisté se ve volbách dostali pouze do čtyř krajských zastupitelstev ze 13. Mají 13 mandátů, proti předchozím volbám ztratili 73 zastupitelů. Podle Filipa ztráta není dána odlivem voličů k hnutí ANO, jako tomu bylo při sněmovních volbách před třemi lety. Část lidí podle stranického předsedy nepřišla KSČM volit. Do druhého kola senátních voleb nepostoupil ani jeden kandidát komunistické strany.

Tagy: