Bez porážky. Španělé jsou počtvrté mistry Evropy, Angličany zlomil ve finále Oyarzabal

Španělští fotbalisté porazili ve finále mistrovství Evropy Anglii 2:1. Turnaj ovládli po dvanácti letech a ziskem rekordního čtvrtého triumfu se odpoutali v čele statistik od Německa. Naopak Albion nenapravil tři roky staré zklamání s finálového duelu s Itálií a dál čeká na první evropský titul. Jediné zlato z velkého turnaje vybojovala Anglie v roce 1966 na domácím mistrovství světa.

Zápas na Olympijském stadionu v Berlíně otevřel gólově ve 47. minutě Nico Williams po asistenci Laminea Yamala, který v sobotu oslavil 17. narozeniny a stal se nejmladším vítězem v historii evropských šampionátů.

V 73. minutě vyrovnal střídající Cole Palmer, utkání o necelou čtvrthodinu později rozhodl jiný příchozí hráč z lavičky Mikel Oyarzabal. V závěru ještě španělský záložník Dani Olmo na brankové čáře hlavičkou zastavil zakončení Marca Guéhiho. „La Roja“ vyhráli na turnaji všech sedm utkání, Anglie poprvé prohrála.

ČTĚTE TAKÉ: Krejčíková se setkala s princeznami Kate i Charlotte. U sektu žertovala se slavnou zpěvačkou

První poločas v německé metropoli, kde Španělé před téměř měsícem zahájili Euro výhrou 3:0 nad Chorvaty, nabídl velmi opatrnou hru od obou týmů. První střelu na branku vyslal po standardní situaci až v nastavení Angličan Foden, jeho ránu z voleje ale gólman Simón chytil.

Góly padaly až po poločase

Obraz hry se změnil krátce po změně stran. Nejmladší debutant, střelec i finalista v dějinách ME Yamal nahrál do vápna nabíhajícímu Williamsovi a ten střelou na zadní tyč otevřel skóre. Angličané prohrávali ve všech čtyřech duelech vyřazovací fáze, na rozdíl od soubojů se Slovenskem, Švýcarskem a Nizozemskem ale tentokrát vítězný obrat nedotáhli.

Vzápětí Williams přihrál do šestnáctky Olmovi, jenže ten z otočky zakončil vedle. V 61. minutě nečekaně vystřídal kapitán Anglie Kane. O chvíli později jeho spoluhráč Bellingham vystřelil těsně vedle, na opačné straně gólman Pickford vytáhl Yamalův přízemní pokus.

V 73. minutě svěřenci trenéra Southgatea srovnali. Sakovu nahrávku sklepl Bellingham na Palmera a ten přízemní střelou z 21 metrů překonal Simóna. Prvního zásahu na turnaji se dočkal necelé tři minuty po příchodu na hřiště.

V 82. minutě se ve vápně odrazil míč k Yamalovi, na anglického brankáře ale znovu nevyzrál. O čtyři minuty později ale Cucurella nahrál před branku Oyarzabalovi, jenž se natáhl a špičkou kopačky zařídil Španělsku vítězství.

Angličané ještě málem vyrovnali v 90. minutě po rohu. Riceho hlavičku nejprve vyrazil Simón, Guéhiho pokus hlavou zastavil na brankové čáře Olmo a Rice z další dorážky hlavičkoval nad.

Tým z Pyrenejského poloostrova potřetí za sebou na Euru vyhrál 2:1, ve čtvrtfinále tímto výsledkem zdolal po prodloužení pořadatelské Německo a v semifinále Francii. Španělé nad Angličany zvítězili ve třetím vzájemném duelu na ME poprvé.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Olympijská kolekce není šílený kostým, hájí se návrhář Černý. Prozradil, co ho inspirovalo

Tagy: