Olympijská kolekce není šílený kostým, hájí se návrhář Černý. Prozradil, co ho inspirovalo

Návrhář olympijské kolekce Jan Černý

Návrhář Jan Černý o olympijské kolekci

Nemyslím si, že je olympijská kolekce šílený kostým, který by byl nevkusný nebo nesoučasný, hájil svůj výtvor ve vysílání CNN Prima NEWS návrhář Jan Černý. Prozradil, že se inspiroval u českého umělce Vladimíra Boudníka, který pracoval se skvrnami u Rorschachova psychologického testu. První nápad vznikl v Paříži u řeky Seiny. Cílem podle Černého bylo vytvořit oblek, který bude na ceremoniálu vlát ve větru.

Olympijská kolekce se po svém uvedení stala terčem četné kritiky kvůli své extravagantnosti. Podle designéra, který za návrhy stojí, se ale o žádný šílený kostým nejedná. „Kolekce je výraznější, současně si nemyslím, že by to byl šílený kostým, který by byl nevkusný nebo nesoučasný. Splňujeme vše, co se v současnosti v módě děje,“ popsal pro CNN Prima NEWS návrhář Jan Černý.

ČTĚTE TAKÉ: ANKETA: Líbí se vám nová olympijská kolekce? Emma Smetana nebo Majk Spirit mají jasno

Prvotní nápad získal v Paříži během své stáže: „Často jsem si chodil sednout k řece. Tak vznikla myšlenka udělat něco, co bude na ceremoniálu vlát ve větru,“ vysvětlil. Doplnil, že kolekce se většinou nevymaní ze saka nebo sportovní bundy, které v kolekcích většinou rezonují. „V módě přece máme spoustu věcí, které můžeme nabídnout, tak proč to trochu neposunout?“ popsal Černý.

Se skvrnami na batikovaném plášti se inspiroval u slavného umělce 20. století Vladimíra Boudníka. „Pracoval s Rorschachovými testy, což jsou zrcadlené fleky, podle kterých si děláte různé psychologické testy. Zaujalo mě to a vymyslel jsem, jak je dostat na látky, jak je ručně přebarvit, aby měly zrcadlenou batiku, přiblížil Černý.

Vzory na plášti skrývají symboly, které odkazují například na české symboly. „Je na něm několik vrstev referencí. Na vzory jsem nabalil další vizuální věci, například razítka, která rezonují s českou historií nebo symboly spojené s olympiádou,“ odhalil návrhář. Na rukávu jsou například běžící sportovci. Upozornil také na nápis CZE v elipse na spodu pláště, který připomíná nálepky, které dříve bývaly na autech.

Kritiku kolekce přijal Černý s klidem. „Obětí žertů by byl i tmavě šedý oblek. Nikomu svůj názor nenutím, když se někomu nezdá, samozřejmě netvrdím, že je pro všechny,“ nechal se slyšet návrhář. Zároveň přiznal, že některé satirické koláže ho i pobavily.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Batikovaný župan, plášť z chemie? Olympijská kolekce rozdělila internet, chválu pějí slavní

Tagy:
Olympijské hry Paříž móda kolekce inspirace Jan Černý olympijská kolekce Vladimír Boudník