Zahráváme si s budoucností země. Firmám jen bereme peníze, kritizuje Rafaj ze Svazu průmyslu

Jan Rafaj, prezident Svazu průmyslu a dopravy

360° 2.11.2023

Poplatky za obnovitelné zdroje firmám dramaticky narostou, některým o stovky milionů korun. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to prohlásil prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj. Podle něj se firmám zvyšují náklady a přicházejí o peníze určené na transformaci. Ekonom Petr Bartoň se domnívá, že ještě více než firmy budou zasaženy domácnosti.

„Když sečteme nárůst u poplatků za obnovitelné zdroje a za regulovanou složku, tak celkové poplatky některým firmám narostou asi o 200 procent ve srovnání s rokem 2021,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Rafaj.

ČTĚTE TAKÉ: Je to čára přes rozpočet. Domácnosti počítaly, že letos energie zlevní, říká Peterka

Bartoň však upozornil, že zvýšení poplatků zní pro firmy hrozivě, ve skutečnosti však mnohem víc dopadne na domácnosti. „Firmám, kterým regulovaná složka činí oznámených šest procent, se náklady celkově zvýší méně než domácnostem. Regulovaná složka sice mnohem víc, ale celkově to bude méně,“ uvedl ekonom.

„Tady to zaznívalo, jako že se ve firmách skoro nic neděje. To je taková demagogie, to jsou jen nějaká čísla hozená z papíru,“ ohradil se ostře prezident Svazu průmyslu a dopravy. Podle něj navýšení poplatků může pro některé firmy znamenat platby o stovky milionů vyšší.

„Ve srovnání s rokem 2020 některým firmám dramaticky narůstají poplatky o stovky milionů. Jsou tu i některé podniky, které budou platit jenom na těchto poplatcích třeba 600 milionů korun,“ popsal Rafaj.

Vyzval také, aby se nezlehčoval problém, jemuž firmy čelí. „My firmám zvyšujeme náklady a bereme peníze určené na transformaci. Jde o budoucnosti naší země,“ dodal.

Tagy:
peníze průmysl poplatek Svaz průmyslu a dopravy obnovitelný zdroj čára přes rozpočet