Kvůli vysokému zdanění tabáku nám utíkají miliardy, kritizuje poradce premiéra Křeček

Ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček

Co na to vaše peněženka 2.11.2023

Cena cigaret je z 80 procent tvořena daněmi, a zbytečně proto ztrácíme miliardy korun, protože lidé jezdí nakupovat do Polska. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to řekl Štěpán Křeček, ekonom a poradce premiéra Petra Fialy (ODS). Celá česká ekonomika je podle něj ve svěrací kazajce. Pomoct by prý mohlo škrtnutí regulací, což by ale stálo velké politické úsilí.

„Na problémy ve spotřební dani upozorňuji už pět let bez ohledu na to, jaká vláda je u moci, a nikdo mě neposlouchá,“ řekl Křeček. Jako příklad uvedl tabákové výrobky. „Například na tabáku budeme zbytečně ztrácet mnoho miliard jenom kvůli tomu, že máme tak vysoké daně, že to lidé nakupují v Polsku. U nás přitom 80 procent ceny tvoří daně, takže my tu cenu nastavujeme soustavně špatně a kvůli tomu nám utíkají peníze,“ kritizoval ekonom.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Inflace ještě poroste, míní Středula. Šéf Hospodářské komory varuje před deficitem energií

To, že se vláda pokusila o konsolidaci veřejných rozpočtů a snižuje se schodek, je podle něj pravicový krok. Zároveň by od pravicové vlády ale očekával, že se budou škrtat regulace. „Naše ekonomika je evidentně přeregulovaná, neroste a je ve svěrací kazajce. Očekával bych, že když nejsou peníze na to, abychom mohli ekonomiku povzbudit, tak můžeme alespoň škrtnout regulace. To nic nestojí a ekonomice by to pomohlo,“ řekl Křeček.

Přiznal, že takový krok bude vyžadovat velké politické úsilí. „Na mnohých regulacích si už některé firmy nebo jedinci vybudovali byznys. Bude to stát politické náklady a určitou intelektuální námahu, ale nestojí to nic z rozpočtu, musíme to jen odpracovat,“ sdělil Křeček.

Za velký problém označil Green Deal. „Ukazuje se, že Evropská unie má vysokou cenu práce, ale i drahé energie ve srovnání s Asií a Amerikou. Když se globální hráči rozhodují, kde budou investovat, tak se Evropě vyhýbají,“ popsal Křeček.

Podle něj si za to Evropa může sama. „Ne nadarmo se říká, že ve Spojených státech se věci vymýšlejí, v Číně je vyrobí a v Evropě je pak regulujeme. Kdo si myslí, že se uregulujeme k prosperitě, měl by navštívit psychiatra, protože to samozřejmě není normální,“ zdůraznil ekonom.

S tím, že regulace brzdí ekonomiku, souhlasí i ekonom Petr Dufek. „Neustále deformuje investiční prostředí. Vytváříme nejistotu a komplikujeme život firem a jejich investice do budoucna,“ sdělil Dufek a zmínil například normu Euro 7. „Automobilky do poslední chvíle čekaly, jak to dopadne s Eurem 7 a jestli skončí prodeje klasických aut,“ podotkl Dufek.

Tagy: