Firmy shánějí předvánoční brigádníky. O které profese je největší zájem?

Student Matěj začal s výpomocí v českobudějovické výrobně dárků na míru.

Vánoční brigády

Sotva skončilo léto a zaměstnavatelé v některých oborech už vyhlížejí Vánoce. Na předvánoční shon musí na mnoha místech posílit stavy. Velký zájem mají třeba o doručovatele, prodavače nebo skladníky. Na poptávku brigádníků je nejvyšší čas.

Domluvenou předvánoční brigádu má i Matěj Šperl, student Jihočeské univerzity. S výpomocí začal ve výrobně dárků na míru už nyní. „Vánoční sezónu odpracuji tady. Je to především díky tomu, že to dobře doplňuje studium. Můžu si vybrat hodiny, které mi vyhovují,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Malým nemocnicím vadí systém úhrad. Dostanou od pojišťovny méně než velké, jde o statisíce

Českobudějovická dárková firma denně odbaví zhruba 170 objednávek. Za několik týdnů to však bude čtyřnásobně více. Už teď je proto potřeba nabrat dostatek pomocníků. „Pracuje u nás standardně osmnáct lidí. V polovině října se to začíná měnit, protože jsme dárkový segment. Takže nyní nás bude okolo pětatřiceti až čtyřiceti,“ uvedl jednatel výrobny Martin Mařík pro CNN Prima NEWS.

Brigádníci si ve firmě přijdou od 140 do 200 korun na hodinu. Částka se odvíjí podle vykonávané profese. „Oproti minulému roku jsme s odměnou nehýbli. Snažíme se to vždy vykrýt pomocí prémií,“ doplnil Mařík.

V celorepublikovém měřítku se mzdy oproti loňsku zvýšily v průměru na 164 korun. „Nejčastěji se hledají brigádníci na pozici kurýra, doručovatele, prodavače, prodavačky, ostrahy, skladníka nebo také vychystávače zboží,“ sdělila CNN Prima NEWS Jana Lekešová ze společnosti zajišťující brigády. Žádané jsou podle ní také předvánoční brigády na trhových stáncích.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Politici si zvedají platy. Podívejte se, kdo od ledna dostane přidáno nejvíc

Tagy:
práce Vánoce CNN Prima NEWS brigáda Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích ekonomika, obchod a finance