Malým nemocnicím vadí systém úhrad. Dostanou od pojišťovny méně než velké, jde o statisíce

Přibývá respiračních onemocnění.

Najdou se peníze pro české zdravotnictví?

Pokud zůstanou úhrady od pojišťoven na příští rok tak, jak je předložilo ministerstvo zdravotnictví, Asociace českých a moravských nemocnic chce podat stížnost k Ústavnímu soudu. Některým nemocnicím vadí, že pojišťovny mají platit za stejné zákroky různým zařízením rozdílné částky. V některých případech se dokonce liší o stovky tisíc korun.

Stejná operace, různá cena, tak vidí Asociace českých a moravských nemocnic systém úhrad. „Na příkladu totální endoprotézy je to zřetelné. Běžné regionální nemocnice dostanou skrze svou základní a centrální sazbu za hospitalizační případ něco kolem 150 tisíc korun, fakultní nemocnice dostanou o 100 tisíc více,“ uvedl předseda Asociace českých a moravských nemocnic Michal Čarvaš.

ČTĚTE TAKÉ: Zkažené zuby nespojuji s dědičností, ale se špatným čištěním, říká dentální hygienistka

A podobných příkladů je prý celá řada. „U těchto případů půjdou regionální nemocnice těžce pod své náklady,“ sdělil Čarvaš.

„Námitku, že vyhláška rozevírá nůžky, považuji za irelevantní a není to podle mě férové,“ uvedl pro CNN Prima NEWS ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek.

Ministerstvo zdravotnictví společně s VZP se snaží zdravotní péči centralizovat. Jenomže podle Čarvaše, jsou některé návrhy nelogické. Například operaci prostaty nemocnice dělat může, pokud ovšem lékař odebírá také uzliny, zákrok už patří do onkologického centra. „Chceme nákladnou péči, která vyžaduje významné personální nasazení a náklady, centralizovat,“ vysvětlil Kabátek.

Ministerstvo zdravotnictví tak chce transformovat řadu okresních a malých nemocnic jen na lůžka s následnou péčí. To ale podle Asociace nemocnic zhorší dostupnost běžných chirurgických zákroků.  Asociaci dal Ústavní soud zapravdu už jednou, a to v roce 2013. Tehdy úhradovou vyhlášku dokonce zrušil, protože byla v rozporu s ústavou i Listinou základních práv a svobod.

Nakládání s penězi v českém zdravotnictví chce řešit i Hospodářská komora. Podle jejího zjištění totiž příjmy zdravotních pojišťoven mají letos dosáhnout téměř půl bilionu korun, ale ani to už na pokrytí nákladů prý stačit nebude.

„70 korun z každé stokoruny jde přes zaměstnavatele v Čechách. Proto nás zajímá, jestli se ty peníze utrácejí smysluplně,“ sdělil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Řešení vidí právě v už zmíněné transformaci nemocnic nebo například v zavedení systému připojištění.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pandemická pohotovost v Hradci. Nemocnice se plní pacienty s covidem, vyčlenila nová lůžka

Tagy: