Politici si zvedají platy. Podívejte se, kdo od ledna dostane přidáno nejvíc

Platy státních zaměstnanců by se mohly zvýšit

Kolik berou ústavní činitelé?

Vláda definitivně rozhodla. Platy politiků, soudců a státních zástupců se od příštího roku zvednou, a to skoro o sedm procent. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) původně žádal navýšení dvakrát větší, tedy o 14 procent. Opozice mluví o zmrazení platů na dobu pěti let. Na kolik si v příštím roce politici přijdou?

Nejvíc dostane přidáno prezident, a to bezmála o 24 tisíc hrubého. Petr Pavel si nově přijde na 364 700 korun. Premiérovi a šéfům obou parlamentních komor stoupne plat z necelých 275 tisíc na 293 900 korun. O více než 10 tisíc si přilepší vicepremiéři, ministři a místopředsedové Senátu a Poslanecké sněmovny.

ČTĚTE TAKÉ: Stovky lidí zapomněly peníze ve zrušeném důchodovém spoření. Štědře tak přispěly státu

Platy se zvýší také předsedům parlamentních výborů, a to přibližně o 9 900 korun. Nejméně přidáno pak dostanou řadoví poslanci a senátoři – okolo sedmi tisíc.

„Politici musí dýchat se společností a v tomto směru jsme ten návrh upravili, aby ten růst byl pro soudce a všechny další ve výši 6,9 procenta (přesně jde o 6,95 procenta, pozn. red.),“ nechal se slyšet ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Jenže to pobouřilo opozici, která znovu bije na poplach. Hnutí ANO kvůli navyšování platů zejména u politiků svolává mimořádnou sněmovní schůzi, na které prý bude od čtyřkoalice žádat vysvětlení. „Vláda se odvolává na růst mezd a platů ve společnosti, ale to není pravda. Podívejte se do státní sféry. Tam byla za poslední dva roky jedna velká čistá nula,“ uvedla exministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Otázkou je, jak se k necelému sedmiprocentnímu navýšení postaví soudci. Na jejich podnět totiž Ústavní soud v květnu rozhodl, že zmrazení platů je v rozporu s ústavním pořádkem. Jurečka původně navrhoval čtrnáctiprocentní navýšení. Podle Fialova kabinetu by se k polovičnímu navýšení měli soudci postavit solidárně, a to hlavně ve srovnání s navyšováním mezd a platů u ostatních profesí. Navýšení platů politiků a soudců budou zákonodárci v Poslanecké sněmovně projednávat na přelomu října a listopadu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: S návštěvníky míří před Dušičkami na hřbitovy i zloději. Existuje proti nim pojištění

Tagy: