Fischer: Musíme mít obavy o Zemanovo duševní zdraví. Budu kandidovat na prezidenta

Musíme mít obavy o prezidentovo duševní zdraví, prohlásil v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS nezařazený senátor Pavel Fischer. Reagoval tak na vyjádření současné hlavy státu Miloše Zemana, který kvůli negativnímu postoji k ruské vakcíně proti covidu Sputnik V požaduje odstoupení ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) a šéfa diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD). Fischer také ujistil, že je připravený v roce 2023 opět kandidovat na prezidenta.

„23. února vydali prezident a další ústavní činitelé stanovisko, kde říkají, abychom očkovali jen vakcínami schválenými Evropskou unií. Prezident ale najednou otočil o 180 stupňů. Nemám pro to vysvětlení, musíme mít obavy o jeho duševní zdraví,“ prohlásil Fischer s tím, že Zeman je člověk, který má českým občanům co vysvětlovat.

Zeman se nechová jako státník

Ruská vakcína Sputnik V ani čínský Sinopharm zatím certifikaci od Evropské lékové agentry (EMA) nemají. „Prezident se přihlásil k tomu, že je potřeba zvyšovat důvěru občanů v systém. Poté ho ale sám začne bořit. Takto se nechová státník,“ řekl senátor. Podle něj prezident tím, že se snaží rozhodovat, kdo bude členem vlády, překračuje své pravomoci.

„Chová se jako autokrat a měli bychom být na pozoru. Musíme si položit otázku, jestli je prezident schopen jasného úsudku. Vidíme ústavního činitele, který začíná jednat nezávisle,“ tvrdí Fischer. Jako příklad dalšího špatného chování Miloše Zemana uvedl jeho snahu zasahovat do rozhodnutí Ústavního soudu ohledně změny volebního systému v parlamentních volbách, které Česko čekají v říjnu.

Měli bychom řešit, že vakcíny leží ladem

Podle Fischera by se Česko mělo oprostit od Zemanových názorů, důvěřovat lékové agentuře a zabývat se věcmi, které může samo změnit. „Měli bychom řešit, že vakcíny leží ladem a vláda by měla začít jednat. Musíme začít rychleji očkovat se schválenými vakcínami,“ požaduje senátor.

Fischer také upozornil, že jednání s čínskou stranou už několikrát selhalo. „Když se podíváme do kalendáře pana prezidenta, zjistíme, že na začátku března přijal skupinu čínských podnikatelů, kteří už v minulosti slibovali miliardové investice, ale z těch investic nikdo nic neviděl. Prezident vtáhnul republiku do očekávání, které se nenaplnilo,“ prohlásil s tím, že Češi by se měli ponaučit z historie, protože „Zeman je pod vlivem aktérů, kteří mu doporučují různá stanoviska“. Reagoval tak na žádost prezidenta, aby se v Česku začalo očkovat také čínskou vakcínou Sinopharm.

Opětovná kandidatura na prezidenta

Fischer je neúspěšným uchazečem o post hlavy státu z voleb 2018. Ve středečním vysílání CNN Prima NEWS potvrdil, že svou kandidaturu bude v roce 2023 opakovat. „Chci být připraven, aby se mnou mohli lidé počítat. Budu kandidovat,“ zdůraznil senátor.

Tagy: