Flegr: Díky vakcíně nejsou mrtví. Ze stresu ale dostali rakovinu, oponuje Pollert

Co Čech, to politik! (923)

„Už v březnu bylo zřejmé, že očkování nejrizikovějších skupin se projevilo,“ sdělil biolog Jaroslav Flegr v pořadu Co Čech, to politik! Podle lékaře Lukáše Pollerta však za úmrtí mnoha pacientů s covidem může stres. Ve spojitosti s oslabenou imunitou je to podle bývalého olympionika jasná rovnice, doplnil ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Když umíralo nejvíce lidí, je potřeba ptát se, v jakém stavu přišli do nemocnice. Když měli rakovinu a i pozitivní test na covid, umřeli na covid. Mám rodinu, je nás osm. Stane se, že někdo covid chytí a někdo ne. To pozadí, proč někdo umře a někdo ne, na to je potřeba zacílit,“ okomentoval pandemickou situaci lékař Lukáš Pollert.

Stres by podle něj mohl být jednou z příčin. „Když máte několik měsíců stres, tak dostanete rakovinu a zemřete, to je normální rovnice,“ okomentoval dále. Podle biologa Jaroslava Flegra však strach lidem neuškodil.

„Z dat vidíme, že když byla vakcína, tak už někdy v březnu a dubnu bylo zřejmé snížení úmrtnosti, neuškodil strach, ale covid. Změna byla vakcína, evidentně,“ řekl Flegr. Změna by podle něj v tuto dobu nemohla nastat, protože potenciální strach je pořád stejný.

Podle Pollerta jsou však počty naočkovaných z těchto měsíců minimální. K dubnu podle ministerstva zdravotnictví bylo lidem podáno 3,09 milionu dávek vakcíny. „Tak proč nemáme tolik úmrtí v březnu?“ ptal se jízlivě Flegr.

Co s těmi, kteří se nechtějí očkovat?

Podle Flegra by se ale nadále mělo motivovat k očkování. „Je potřeba vysvětlovat. Myslím, že mezi odpůrce očkování patří ti, kteří tento postoj zaujali z politických důvodů, druzí proto, že chtějí být zajímaví, ale je mezi nimi i obrovská skupina těch, kteří vakcínu nechtějí, protože o ní moc nevědí nebo uvěřili dezinformacím,“ dodal biolog.

Prezident České lékařské komory Milan Kubek dokonce navrhoval, aby si neočkovaní platili náklady spojené s následnou léčbou covidu. S tím však nesouhlasí Pollert a tento přístup vnímá jako nemyslitelný. „Je to stejné, jako bychom kuřákům řekli, ať platí, když dostanou infarkt,“ zdůraznil.

Tagy: