Flegr: O mrazácích jsem nic neříkal, ale veze se to se mnou pořád. Průšvih zase přijde

Co Čech, to politik! (923)

„Slova o mrazácích na mrtvoly Jana Hamáčka jsem ani nevyslovil, ale na druhý den to bylo všude,“ uvedl biolog Jaroslav Flegr v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS. Díky očkovaní, které nazval darem z nebes, aktuální situace sice není tak kritická, ale „průšvih“ podle něj ještě přijde.

„Tehdy (před rokem) jsem říkal, že doufám, že to mají připravený. Hned druhý den, i když jsem slovo mrazák nevyslovil, jsem to musel dementovat,“ vysvětlil biolog Jaroslav Flegr v pořadu Co Čech, to politik! ve vysílání CNN Prima NEWS. S nadsázkou také dodal, že většina lidí se v Česku nechává zpopelnit.

Tentokrát „mrazáky“ nestrašil, poukázal však na to, že situace není příznivá. „Přijde průšvih. Je šance, že až v lednu, ale určitě v chřipkovém období. Máme hodně daleko k dobré proočkovanosti,“ sdělil.

Loni touto dobou totiž předseda ČSSD Jan Hamáček poukazoval na nejhorší možný scénář. „Hrozí nám kolaps zdravotnictví. Reálně hrozí Itálie, New York. Chápu, že vláda v některých věcech dělá chyby, špatně komunikuje, ale to gros je naprosto jasné: pokud to neuděláme, budou v ulicích mrazáky na mrtvoly,“ uvedl doslova Hamáček. Kde se ale přesně stala chyba, to na přímou otázku neuvedl. Vláda podle něj dělala opatření, která jí odborníci navrhují jako efektivní.

Podle Flegra by se ale nadále mělo motivovat k očkování. „Je potřeba vysvětlovat. Myslím, že mezi odpůrce očkování patří ti, kteří tento postoj zaujali z politických důvodů, druzí proto, že chtějí být zajímaví, ale je mezi nimi i obrovská skupina těch, kteří vakcínu nechtějí, protože o ní moc nevědí nebo uvěřili dezinformacím,“ dodal biolog.

Proto podle něj bylo obrovským štěstím, že vakcína byla vytvořena tak rychle. „Bylo to obrovský dar z nebe. Lidstvo ale kvůli takovému viru nevyhyne. To by musel by to být jinačí kabrňák. Dřív jsem mu říkal chcípáček, ale pak se vzchopil,“ sdělil Flegr.

Tagy: