Football Fanatics: Šádek si vzal hypotéku na úspěch. Po all-in bude Plzeň kousat dál

Šťastný Adolf Šádek po plzeňském postupu do Ligy mistrů

Šádek se vzepřel stereotypům

Který fotbalový boss je v tuzemsku nejschopnější? Po postupu Viktorie Plzeň do Ligy mistrů bude odpověď veřejnosti poměrně monotónní – Adolf Šádek. Majitel i generální manažer západočeského klubu si díky svým nedávným tahům navzdory své kontroverzní pověsti vysloužil všeobecný respekt. Obdiv za hru vabank mu patří i od pořadu Football Fanatics na CNN Prima NEWS.

„Jdu s klackem proti tankům.“ To říkával Šádek pár let zpátky, když mluvil o soupeření s mnohem bohatšími pražskými „S“. A do toho se rval. Přesně takto si loni Plzeň poradila v lize se Slavií i Spartou.

„A Šádek trochu doufal, že klub prodá. Neprodal. A co udělal? Vzal si hypotéku na úspěch, což je při současných úrokových sazbách sebevražda,“ podotýká moderátor pořadu Football Fanatics Mikoláš Tuček. „Ne, vážně. Já jsem celkem dobrý ve hře Football Manager, ale vrazit všechny peníze do tohoto projektu bych se bál i virtuálně. Šádek se nebojí.“

Podle některých fotbalových funkcionářů se boss Viktorie někdy chová jako parchant, někdy je drzý. Ale jedno se mu musí nechat: Umí to. Vždycky to uměl a bude umět, jak říká Tuček. „Zaslouží respekt, i když není bez viny. Kdo chce s vlky žít, musí s vlky výt. Jak moc může Šádek děkovat Romanu Berbrovi za plzeňskou velikost? To je samozřejmě na diskuzi u mnoha piv. Vždy tam ten Berbrův závan bude.“

Už to vypadalo, že sláva Plzně upadá. A Šádek se musel vzepřít stereotypům. Půjčil si na koupi klubu, dostal se do desetimilionových dluhů a vsadil na své schopnosti. Nakupoval levně, vzal podceňovaného trenéra Michala Bílka. Jeho hra občas nevypadala úplně vábně. Ale byla účelná. A teď se dostal do Ligy mistrů. Viktorie se slávisté a sparťané jen tak nezbaví.

„Šádek dal all-in. A vyhrál. Minimálně dalších pět let bude Plzeň kousat všechny ty čínské i české miliardáře. Nebude na to potřebovat Berbra. Stačí Áda Šádek,“ uzavírá Tuček.

Na celou nejnovější epizodu Football Fanatics se podívejte zde:

Tagy:
FC Viktoria Plzeň Liga mistrů fotbal sport Roman Berbr Adolf Šádek Mikoláš Tuček Football Fanatics Michal Bílek