Elektrický Ford Mustang Mach-E má hned tři zápisy do Guinessovy knihy rekordů

Elektrický Ford Mustang Mach-E se zapsal do Guinnessovy knihy třemi rekordy. K nejnižší spotřebě mezi elektromobily dosažené již v létě nyní přidává dva další zápisy, které se týkají nabíjení.

Příchod čistě elektrického Fordu Mustang rozzuřil snad každého vášnivého fanouška amerických sportovních aut. Namísto pětilitrového osmiválce dostal takzvaný Mach-E elektromotor a ikonickou karoserii ve stylu kupé zase vystřídaly boubelaté tvary SUV.

Zdálo se tedy, že to má elektrický hřebec spočítané ještě před oficiálním uvedením na trh. Jenže už první jízdy odhalily opravdovou sílu „bezemisního“ Mustangu. Když se řidič smíří s absencí burácivého osmiválce, bude vlastně naprosto uchvácen. Zatímco v dynamice drží se spalovacím sokem krok, v zatáčkách už mu směle ujíždí. Je agilnější, jistější a vlastně i zábavnější.

To ale není zdaleka všechno, Ford Mustang Mach-E dokázal, že je schopný konkurovat i těm nejlepším elektromobilům současnosti. Jeho jméno se totiž nyní provázalo hned se třemi světovými rekordy, které se zapsaly do Guinnessovy knihy.

Už v červenci vytvořil Mustang Mach-E na trase mezi nejvzdálenějšími obydlenými místy britského ostrova, John o’Groats na severovýchodě a Land’s End na jihozápadě světový rekord, když dosáhl nejnižší spotřeby energie 9,5 kWh/100 km. To odpovídá dosažitelnému dojezdu více než 800 km, přičemž oficiálně homologovaný dojezd na jedno nabití činí 610 kilometrů.

Na stejné trase teď elektrický Mustang Mach-E dosáhl rekordně krátké nabíjecí doby. S časem 43 minut a 13 sekund překonal dřívější zápis do Guinnessových světových rekordů o více než 30 minut. Pro rekordní jízdu byl použit Mach-E v provedení s pohonem zadních kol a prodlouženým dojezdem, do jehož akumulátoru se při rychlonabíjení výkonem 150 kW doplní za 10 minut energie postačující k ujetí vzdálenosti přibližně 117 kilometrů.

Poslední rekord, který v souvislosti s touto jízdou vznikl, se týká počtu zastávek na nabíjení, a protože Mustang Mach-E zastavil pouze jednou, překonat ho v dohledné době bude vlastně nemožné. To by se totiž musel najít vůz, který byl zvládl ujet celou 1 352 kilometrů dlouhou trasu bez jediné zastávky. No, hodně štěstí konkurence.

Začátkem září oznámil Ford, že předal prvního Mustanga Mach-E zákazníkovi z České republiky.

Tagy: