Fotbalisté Plzně porazili na domácí půdě Spartu. Vystřídali ji na druhém místě ligové tabulky

Fotbalisté Plzně ve šlágru 13. kola první ligy porazili doma Spartu 1:0 a vystřídali ji na druhém místě tabulky. Viktoria nadále ztrácí na vedoucí Slavii sedm bodů, letenský obhájce titulu je na třetí příčce ještě o další dva body zpět. Zápas ve vyprodaných Štruncových sadech rozhodl ve 30. minutě jedinou brankou Prince Adu.

Plzeň v lize se Spartou bodovala počtvrté z posledních pěti zápasů, z toho třikrát zvítězila. Viktoria potvrdila aktuální formu a vyhrála třetí kolo po sobě. Letenští naopak prohráli tři z posledních čtyř ligových duelů a završili nepovedený týden. Ve středu utrpěli v Lize mistrů v Manchesteru debakl 0:5 se City.

ČTĚTE TAKÉ: Smutek na fotbalové scéně. Zemřel někdejší skvělý záložník Marseille, bylo mu jen 35 let

Do plzeňské základní sestavy se po odpykání trestu za vyloučení vrátil středopolař Červ. Spartě chyběl se čtyřmi góly její nejlepší střelec v sezoně nejvyšší soutěže Haraslín, který se zranil v Manchesteru. Místo něj dostal šanci Daněk, v záloze pak místo Laciho trochu překvapivě nastoupil Sadílek. Jen na lavičce začal Sörensen.

Západočeši byli celou první půli aktivnější, lépe kombinovali a hosté v úvodu jen se štěstím přestáli několik závarů. První větší možnosti nicméně měli Letenští, Ryneš ale v 25. minutě napálil míč v nadějné pozici z voleje vysoko nad.

Po půlhodině hry otevřeli skóre domácí. Šulc přihrál do vápna Aduovi, ten se prvním dotykem chytře uvolnil za stopery a před gólmanem Vindahlem poslal míč přízemní střelou k zadní tyči. Ghanská letní posila potvrdila dobrou formu, navázala na dvě trefy při vítězství 3:1 v minulém kole v Ostravě a celkově si za Viktorii připsala už pátou soutěžní branku.

Pět minut po změně stran po chybě ve sparťanské rozehrávce napřáhl zpoza vápna Šulc a Vindahl jeho povedený pokus s problémy vyrazil. Dánský trenér Pražanů Friis po hodině hry hned trojnásobně vystřídal a na trávník poslal čerstvé Olatunjiho, Laciho a Sörensena.

Plzeňský kouč Koubek, který v minulosti chytal za Spartu a dělal tam asistenta, zareagoval příchodem Jirky místo Adua a slovenský ofenzivní univerzál se mohl hned uvést pojišťující trefou. Na začátku 70. minuty však po Šulcově přiťuknutí zamířil z pravé strany jen do vnější části tyče.

Pražané byli chvílemi naprosto bezradní, jako by se do jejich hry začala stále více vkrádat nervozita z další možné ztráty v boji o titul. Až v 89. minutě dostali Letenští ideální šanci k vyrovnání po faulu Jemelky těsně za vápnem, střídající Laci však napálil ze slibné pozice jen zeď. V nastavení pak domácí brankář Jedlička vyrazil Olatunjiho tečovaný pokus z úhlu a 50. ligový start oslavil čistým kontem.

Plzeň doma v nejvyšší soutěži bodovala se Spartou popatnácté z posledních 16 zápasů a částečně jí oplatila květnovou porážku ve Štruncových sadech ve finále poháru. Západočeši si také spravili náladu po čtvrteční smolné remíze 2:2 v Evropské lize s PAOK v Soluni, kde v samém závěru ztratili dvougólový náskok.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dojemné gesto Espanyolu. Tým s Králem vyběhl na hřiště se psy z útulku, hledá pro ně domov

Tagy:
Plzeň fotbalista fotbal Manchester sport Marseille Liga mistrů UEFA sportovní disciplína