Fotbalisté Slavie postupují i v devíti přes Linec do čtvrtfinále Konferenční ligy

Fotbalisté Slavie Praha postoupili do čtvrtfinále Konferenční ligy, třetího nejvýznamnějšího soupeře po Lize mistrů a Evropské ligy. „Stačila“ jim k tomu i prohra 3:4 s rakouským LASK Linec. Více než poločas byli v oslabení o jednoho hráče, nakonec dohrávali v devíti. Pražané vyhráli první duel před týdnem doma 4:1. Losování čtvrtfinále i následného semifinále se uskuteční v pátek 18. března od 15:00 hodin ve švýcarském Nyonu, sídle Evropské fotbalové unie.

Podle trenéra Slavie Jindřicha Trpišovského znamená postup fenomenální úspěch. Jde totiž o třetí účast ve čtvrtfinále evropských pohárů během posledních čtyř let. Slavia postoupila do čtvrtfinále Evropské ligy, druhé nejvýznamnější soutěže v letech 2019 a 2021.

Cestu do čtvrtfinále otevřeli brankář Mandous, který ve 24. minutě perfektním vyběhnutím zastavil útok LASK, a střelec Peter Olayinka, jenž po narážce s Lingrem otevřel skóre odvety. O tři minuty později Traoré krásně vyslal do útoku Sora, jenž si náramně pohrál i s brankářem Schlagerem, ale ve skórování mu zabránil Potzmann.

Šedesát sedm sekund přineslo vzrušení na obou stranách, když nejprve Wiesinger protlačil na třetí pokus míč do Mandousovy brány poté, co Michorl trefil z přímého kopu tyč. Ovšem krátce po rozehrání rychlý Sor utekl Potzmannovi s Wiesingerem, naservíroval míč Bahovi, jemuž „nezbylo“ než vrátit Pražanům vedení.

V ten okamžik by museli slávisté inkasovat dalších pět gólů, aby o postup přišli.

Zbytečná vyloučení přinesla komplikace

Komplikaci přinesl zcela zbytečný zákrok již žlutou kartou potrestaného Ousoua na Baliče. Belgický rozhodčí Visser vytáhl druhou žlutou a po ní vzápětí i červenou.

O tom, jaký výrazný výkonnostní rozdíl je mezi druhým celkem české fotbalové ligy a sedmým rakouské, přesvědčovalo deset slávistů i ve druhé půli. Přes oslabení se hnali do útoku, především Sor opět zářil a udivoval svou rychlostí. Z vlastní poloviny uháněl s míčem kolem Saka, „minul“ i Wiesingera a gólmanovi Schlagerovi nedal šanci. 1:3.

Jenže v závěrečné čtvrtině utkání domácí využili své přesilovky. Nejprve v 75. minutě vstřelil svůj druhý gól Wiesinger, který překvapil brankáře Slavie Mandouse.

Ještě hůře bylo, když v 85. minutě opustil trávník další slávista Plavšič, který fauloval Hollanda. V devíti se Pražané těžce bránili nájezdům LASK, který během dvou minut skóre překlopil na svou stranu. V 87. minutě vyrovnal Gruber, v 89. uzavřel skóre dramatického osmifinále hraného v St. Pöltenu Schmidt.

Postup vynesl další miliony

„Konec zápasu byl bláznivý. Melou se ve mně rozporuplné pocity. Mám radost z postupu, i ze čtvrtfinále evropského poháru. Ale jsme smutní z konečného výsledku a průběhu na konci zápasu, kdy jsme dostali dva góly. A navíc ještě dohrávali v devíti hráčích,“ hodnotil osmifinálovou odvetu trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský.

Slavia Praha vydělala postupem do čtvrtfinále další milion eur od UEFA. Celkově tak již Pražané v probíhající sezoně, kterou však začali neúspěšnými kvalifikacemi do Ligy mistrů i Evropské ligy, inkasovali ke 125 milionům korun. Pokud by se jim podařilo projít do semifinále, přibylo bych dalších 50 milionů.

Možnými soupeři Slavie Praha pro čtvrtfinále mohou být Olympique Marseille, FC Leicester, PSV Eindhoven, Bodø/Glimt, Feyenoord Rotterdam, PAOK Soluň a AS Řím.

Evropská konferenční liga – odveta osmifinále

LASK Linec – Slavia Praha 4:3 (1:2)

Branky: 36. a 75. Wiesinger, 87. Gruber, 89. Schmidt  – 24. Olayinka, 36. Bah, 62. Sor. Rozhodčí: Visser–Vanyzere, Nijssen (všichni Belgie). Žluté karty: Wiesinger, Horvath, Schmidt–Lingr, Ousou. Červená karta: 43. Ousou (po předchozí žluté), 85. Plavšič. Diváci: 6 500. První zápas: 1:4, do čtvrtfinále postupuje Slavia.

LASK Linec: Schlager–Letard (57. Sako), Holland, Wiesinger–Potzmann, Goiginger (46. Nakamura), Horvath, Michorl (80. Hjon-sok Hong), Renner–Flecker (46. Schmidt), Balič (72. Gruber).

Slavia Praha: Mandous–Bah, Ousou, Holeš, Plavšič–Traoré, Talovjerov–Schranz (80. Tecl), Lingr (76. Masopust), Olayinka (84. Kúdela) – Sor.

Zbývající zápasy osmifinále Konferenční ligy

  • FC Basilej (Švýcarsko) – Olympique Marseille (Francie) 1:2, první zápas 1:2, postupuje Marseille
  • Stade Rennes (Francie) – Leicester FC (Anglie) 2:1, první zápas 0:2, postupuje Leicester
  • FC Kodaň (Dánsko) – PSV Eindhoven (Nizozemsko) 0:4, první zápas 4:4, postupuje Eindhoven
  • AZ Alkmaar (Nizozemsko) – Bodø/Glimt (Norsko) 2:2, první zápas 1:2, postupuje Bodø/Glimt
  • KAA Gent (Belgie) – PAOK Soluň (Řecko) 1:2, první zápas 0:1, postupuje PAOK
  • AS Řím (Itálie) – Vitesse Arnhem (Nizozemsko) 1:1, první zápas 1:0, postupuje AS Řím
  • Feyenoord Rotterdam (Nizozemsko) – Partizan Bělehrad (Srbsko) 3:1, první utkání 5:2, postupuje Feyenoord

Další program Konferenční ligy – čtvrtfinále: 7. a 14. dubna, semifinále: 28. dubna a 5. května, finále: 25. května v Tiraně (Albánie).

Tagy:
Nizozemsko UEFA SK Slavia Praha fotbal čtvrtfinále Nyon Linec sportovní soutěž Liga mistrů UEFA LASK Linec Evropská liga UEFA