Liga mistrů se 36 týmy a turnajem Final Four? Změna, která může nastat už za dva roky

Představitelé Evropské fotbalové unie (UEFA) zvažují, že v Lize mistrů zavedou od sezony 2024/2025 závěrečný turnaj čtyř nejlepších týmů zvaný Final Four. Stejné formáty se používají například u evropských klubových soutěží v basketbalu nebo házené. Kromě toho by se za dva roky mohl zvýšit i počet týmů startujících v základních skupinách z 32 na 36. Tím by dramaticky přibylo zápasů.

Informaci o fotbalovém Final Four v Lize mistrů přinesl britský deník Times, který takovou změnu přirovnává k revoluci. UEFA přemýšlí nad tím, jak ještě více zatraktivnit závěrečné boje v Champions League. Projekt má zatím pracovní název „Týden fotbalu“. Semifinále a finále by se hrála na jednom místě a semifinále nově pouze na jeden zápas.

Kluby by přišly o domácí zápasy

Jedním z problémů je, že by kluby přišly o domácí zápasy a kvůli menšímu počtu semifinálových utkání by bylo logicky i méně televizních přenosů. Evropská asociace klubů (ECA) přesto plán podporuje, zatímco UEFA bojuje i s kritickými hlasy uvnitř organizace. Konečné rozhodnutí ještě nepadlo, ani není stanovené, kdy by se tak mohlo stát.

Prezident UEFA Aleksander Čeferin je zastáncem nového formátu a ve francouzském sportovním deníku L'Équipe jej propagoval již dříve: „Mohlo by to být skvělé. A pokud se to dělá správně, je to efektivní z hlediska příjmů.“

Final Four se v evropské Lize mistrů přece jen již jednou objevilo. Vynuceně pandemií koronaviru v roce 2020. Poté, co se na jaře zastavily všechny evropské soutěže, včetně Champions League, se zbytek Ligy mistrů dohrával v srpnu, tedy s dvouměsíčním zpožděním. Tehdy šlo dokonce o Final Eight (8), protože v portugalském Lisabonu se hrála už všechna čtvrtfinále –⁠ vždy na jeden zápas. V semifinále šlo dvakrát o francouzsko-německé duely, Paris Saint-Germain porazil RB Lipsko 3:0, Olympique Lyon podlehl Bayernu Mnichov 0:3. Finále rozhodl v 59. minutě Francouz ve službách Bayernu Kingsley Coman.

Pokud by byla zavedena novinka se 36 mužstvy v základních skupinách Ligy mistrů, podle propočtů švýcarského listu Blick by se počet zápasů zvýšil ze 125 na 225. Kromě navýšení počtu zápasů v základních skupinách by totiž účastníky Ligy mistrů nově čekalo i jedno kolo vyřazovacích bojů. Což by přineslo i už dnes často kritizované enormní vytížení hráčů během sezony.

Tagy:
UEFA turnaj Liga mistrů fotbal Kingsley Coman Aleksander Čeferin RB Leipzig sportovní soutěž FC Bayern München pandemie covidu-19 Paris Saint-Germain FC Olympique Lyonnais nový formát Final Four