Fotbalová trafika MLS nabírá nový směr. Už není jen snově placeným rájem pro „důchodce“

Kdysi nejdražší hráč planety Gareth Bale je čerstvou posilou amerického LAFC. Fotbal mění za soccer. I díky příchodu velšského reprezentanta je nasnadě říct, že tvář zámořské soutěže MLS se proměňuje. Nenabízí jen dobře placená angažmá plná pohody těsně před tím, než kopačky poputují na hřebík.

Peníze rozhodně nebyly tím rozhodujícím jazýčkem na vahách, proč se Gareth Bale rozhodl vydat za Atlantský oceán. Podle webu The Athletic si za jednu sezonu vydělá jen pět procent toho, co mu nabízela předchozí královská smlouva s Realem Madrid. V minulém ročníku odehrál pouze sedm utkání, ale kontrakt mu i přes minimální vytížení zajistil zhruba 800 milionů korun. Podpisem s Los Angeles spadne na částku 37 milionů. Bale se totiž nestal takzvaným „designated playerem“, kterých se netýká platový strop. Každý tým může mít tři fotbalisty tohoto typu.

Celá soutěž MLS byla v průběhu let evropskou fotbalovou veřejností zaškatulkovaná jako ta, kam chodí velké hvězdy ze „starého kontinentu“ odehrát poslední část své kariéry. Přidat k už pořádnému balíku vydělaných peněz pohádkové množství dolarů, zahodit ambice, dopřát si pohodu. Takový poloviční důchod.

Cestu do zámoří prošlapal fotbalovým megastar z Evropy David Beckham, o popularizaci „socceru“ v USA a Kanadě se pak staral také Thierry Henry, Frank Lampard, David Villa, Andrea Pirlo, Didier Drogba, Zlatan Ibrahimovic nebo Wayne Rooney. Ale tato fáze, kdy byla zjevná snaha přesvědčit skrze celebrity tamní lidi, že nejen americký fotbal, basketbal či baseball nebo hokej jsou fajn sporty, postupně odeznívá.

Být ligou, jakou je každá jiná

MLS je na vzestupu, získala své fanoušky, nabízí zajímavý produkt. Televizní práva už jsou žhavým zbožím a teď v červnu se jich zmocnila společnost Apple, která za ně zaplatí ročně 250 milionů dolarů, 5,9 miliardy korun. Kontrakt má platnost deset let.

Teď přichází stádium, kdy jsou přiváděni hráči, kteří jsou slavní, ale zároveň nepatří do kategorie „za zenitem“. Třeba právě Bale. Ve 32 letech stále má co nabídnout, byť poslední sezony se – vyjma hostování v Tottenhamu – na hřiště dostával sporadicky a spíše jen fandil z lavičky, tribuny nebo domova. Stále může mít klidně šest let kariéry před sebou, pořád je reprezentantem Walesu. Mimochodem zástupce Spojeného království čeká v listopadu a prosinci šampionát v Kataru. První účast pro zemi na mistrovství světa po 64 letech.

Bale tedy není bez motivace. Chtěl vyzkoušet něco nového a připravit se na mundial. Na něm bude překvapivě chybět Itálie i s populárním stoperem Giorgiem Chiellinim. Ten bude Baleovým spoluhráčem v Los Angeles, ale stejně jako v případě Velšana to neznamená, že by si tímto krokem zabouchl dveře do reprezentace. Trenér úřadujících mistrů Evropy s Chiellinim nadále počítá.

Stejně tak s 31letým Lorenzem Insignem, který je novým hráčem Toronta. Švýcarský kouč Murat Yakin zase má nadále ve svých plánech Xherdana Shaqiriho. Bývalý hráč Liverpoolu i Bayernu před časem posílil Chicago, a to je mu teprve 30 let. Novou personou MLS bude rovněž rychlý brazilský křídelník Douglas Costa – zamířil do LA Galaxy.

Kanadsko-americká soutěž je ráda za příchody těchto magnetů na nové příznivce. Ale zvlášť teď není vhodné mluvit o veteránské lize. Kluby postupně mění směr, čím dál více se snaží podnikat kroky k tomu, aby nevydělávaly pouze na známých obličejích, ale také objevení a následném prodeji mladých drahokamů. Soutěž chce vyměnit nálepku domova důchodů za továrnu na talenty.

„Byla to liga, která jen nakupuje. A potřebovali jsme být jako každá jiná soutěž na světě. Tedy kupovat a prodávat,“ poznamenal před časem pro web Goal.com šéf – oficiálním titulem komisař – MLS Don Garber. „Stále více nakupujeme než prodáváme, ale blížíme se do bodu, kdy hráčům, do kterých investujeme, vytvoříme obrovskou hodnotu. A staneme se běžnou ligou zapojenou do mezinárodního trhu,“ dodal.

Tagy:
David Beckham Real Madrid fotbal Los Angeles Galaxy sport MLS Gareth Bale Zlatan Ibrahimovic Major League Soccer Giorgio Chiellini Thierry Henry Lorenzo Insigne Xherdan Shaqiri Los Angeles FC Douglas Costa