Fotbalové kluby v Německu chtějí na stadionech zpátky diváky. Omezení ženou k soudům

Německé bundesligové fotbalové kluby Borussia Dortmund, 1. FC Kolín nad Rýnem a Arminia Bielefeld oznámily, že nechají ve zkráceném soudním řízení prozkoumat omezení vstupu fanoušků na své stadiony kvůli koronaviru. A to s ohledem na víkendové zápasy.

Klub nejblíže českým hranicím, RB Lipsko, již právní kroky podniká a stejně jako týmy ze západní části Německa a spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko se hodlá domoci vyššího počtu diváků na utkáních. Pro většinu týmů v první bundeslize je vstupné jedním z klíčových zdrojů příjmů.

Nejvíce „trpí“ od března 2020, kdy pandemie v Evropě propukla, právě Borussia Dortmund, jejíž stadion patří s kapacitou 81 280 diváků pro ligové duely v Evropě k největším. A protože ho na domácí zápasy vždy vyprodá, ztráty kvůli vládním nařízením a restrikcím jdou do desítek milionů eur.

Očekává se, že tři kluby ze Severního Porýní-Vestfálska podají již v úterý žádost o předběžné opatření u Vrchního správního soudu v Münsteru. V této spolkové zemi momentální platí nařízení, podle kterého se smí účastnit veřejných akcí 750 osob.

Mluvčí münsterského soudu již dokonce potvrdila, že stížnost od 1. FC Kolín nad Rýnem obdrželi v pondělí večer.

Zrychlené řízení má vést k rychlejšímu výsledku než žaloba a poskytlo by prozatímní právní ochranu. „Záleží na tom, jak rychle bude možné rozhodnout,“ vysvětlil pro německou veřejnoprávní televizi ARD předsedající soudce Jörg Sander. Konkrétní lhůty na rozhodnutí však nejsou stanovené.

Soudce s rozhodnutím nespěchá

Podle ARD soud zjevně nijak zvlášť nespěchá a v komentáři píše: „Koneckonců, žádná definitivní ztráta práv nehrozí.“ Na což poněkud ironickou poznámkou reagoval i samotný soudce Sander: „Samotný fotbalový zápas se může konat i tak.“ Rozhodnutí před blížícím se víkendem prý může být pochybné a „vinu“ přenáší na kluby: „Dochází jim čas. Toto pravidlo není nové a skutečnost, že o víkendu hrají domácí zápasy, je známá již delší dobu.“

Zástupci všech tří klubů požadují rychlá jednání a přehodnocení současného stavu, přestože podle Institutu Roberta Kocha, který v Německu monitoruje vývoj pandemie koronaviru, již jedenáctý den v řádě stoupá tzv. týdenní incidence, tedy počet nově nakažených na 100 tisíc obyvatel.

„Předpokládáme, že díky pozitivnímu rozhodnutí budeme moci v krátké době změnit horní hranici 750 diváků pro velké akce v Severním Porýní-Vestfálsku,“ oznámili radní Kolína nad Rýnem a dodali: „Naším cílem je dosáhnout úprav ve využití kapacity stadionu již pro nejbližší domácí zápas v sobotu proti SC Freiburg.“

Ve stejný den se v prvním severoporýnskovestfálském derby utkají Arminia Bielefeld a Borussia Mönchengladbach, v tom druhém na sebe v neděli narazí Dortmund a Bayer Leverkusen s českým útočníkem Patrikem Schickem.

„V současnosti platná omezení jsou nezákonná a jsme přesvědčení, že porušují zásadu proporcionality a zásadu rovného zacházení,“ nechal se slyšet šéf Borussie Hans-Joachim Watzke. Klub přitom porovnával vysokou míru obsazenosti v interiérech veřejných budov s omezeními na otevřeném fotbalovém stadionu. K tomu se přidalo i vedení Bielefeldu: „Současná nařízení se jeví jako svévolná.“

Sasko chce ostatní „aspoň dohnat“

V Sasku u českých hranice, kde sídlí RB Lipsko, plánují povolit na sportovních akcích vyšší návštěvy, ale o kolik není zatím jasné. Podrobnosti má sdělit v úterý po zasedání saské vlády v Drážďanech ministryně zdravotnictví Petra Köppingová. Podle platného nařízení o mimořádných událostech v době pandemie koronaviru smí být na saských stadionech maximálně tisíc lidí.

Na konferenci šéfů spolkových zemí 24. ledna padlo rozhodnutí vypracovat nejpozději do 9. února jednotný předpis pro fanoušky v halách a na stadionech. Sasko-Anhaltsko, Bavorsko, Bádensko-Württembersko a Porýní-Falc však již předpisy zmírnily a Sasko je chce nyní svým novým nařízením „alespoň dohnat“, uvedla ministryně.

Vedení RB Lipsko již podalo u Vrchního správního soudu v Budyšíně odvolání proti koronavirovým omezením v Sasku. Klub sehraje nejbližší domácí utkání 11. února proti 1. FC Kolín nad Rýnem.

„Každý může zasáhnout nebo zahájit právní kroky, pokud má pocit, že není řádně zastupován nebo že se s ním nezachází spravedlivě,“ řekla v rozhovoru pro televizní stanici Sky Donata Hopfenová, výkonná ředitelka Německé fotbalové ligy (DFL), a doplnila: „A proto této cestě rozumím a v tuto chvíli vlastně kluby i chápu.“

Tagy:
Německo Evropa Sasko odvolání zrušení Bundesliga fotbalový klub RB Lipsko soud diváci Severní Porýní-Vestfálsko fotbal Borussia Dortmund koronavirus COVID-19 koronavirová opatření sportovní událost 1. FC Köln RB Leipzig 1. FC Kolín nad Rýnem Arminia Bielefeld pandemie covidu-19