Fotbalový rebel Řepka o derby: Ligu vyhraje Sparta, za změnou je trenér Priske

Bývalý fotbalový tvrďák Tomáš Řepka je přesvědčen, že ligu letos vyhraje Sparta. Pro CNN Prima NEWS to řekl před sobotním zápasem sezony, v němž se jeho bývalý klub utká s největším konkurentem ze Slavie. Jako někdo, kdo měl během aktivní kariéry vždycky problém s autoritami, v rozhovoru překvapil: Za posledními úspěšnými výsledky Sparty vidí hlavně jejího dánského trenéra Briana Priskeho.

Je považován za sparťanskou legendu, mnohým fanouškům dodnes visí jeho plakát na zdi. A třebaže vztah Tomáše Řepky s klubem z Letné prošel v průběhu času různými veletoči, právě teď má k aktuálně prvnímu celku ligové tabulky jen slova uznání.

Alespoň podle rozhovoru, který poskytl CNN Prima NEWS.

„Kdo vyhraje ligu? To je snad jasný, ne? Letos vyhrajeme ligu a vyhrajeme i pohár. Uděláme double. Takže Sparta!“ tvrdí 49letý bývalý obránce odhodlaně.

V kariéře má za sebou dvě sparťanské štace, v letech 1995–98 a 2006–11. S klubem vybojoval čtyři ligové tituly, roku 2008 mu pomohl k opanování Českého poháru, o dvě sezony později zvedal v rudém dresu nad hlavu i zdejší Superpohár.

Respekt si Řepka vysloužil i při svých angažmá v italské Fiorentině a anglickém West Hamu.

Některým fanouškům však vadily jeho časté disciplinární prohřešky na hřišti. Jeho pověsti ublížila jak kauza údajně odnesené týmové kasy z kabiny Sparty, tak událost z roku 2012. Tehdy v dresu Českých Budějovic schválně zařídil penaltu ve prospěch Liberce a pomohl mu tak k titulu na úkor Sparty.

Odcizení pokladny vždy důrazně odmítal. A zmíněnou pomoc Liberci zpětně označoval za osobní mstu sparťanskému majiteli Danielu Křetínskému.

Ke klubu svého srdce dokázal být i po konci kariéry kritický. Třeba před rokem a půl hromoval, že hned několik hráčů nastupujících v dresu s písmenem S považuje za nekopy. Jenže po letech zmaru se Spartě přece jen začalo dařit. Klub po sérii vítězství vyšplhal na průběžné první místo ligové tabulky, do sobotního derby proti nedávno suverénní Slavii (hraje se na Letné od 19:00) jde coby favorit.

A jindy břitký komentátor Řepka to umí ocenit.

„Klíčový faktor je trenér Brian Priske,“ míní. „Že mu dali důvěru. Že začali věřit jeho práci. Kluci to začali na hřišti plnit. Mají i štěstí, ale to potřebuješ. Plzeň i Slavia navíc klopýtají, to je taky dobře. Celkově si to sedlo. Takže jsem o titulu přesvědčený. Po devíti letech snad už budeme zase oslavovat.“

V aktuálním kádru Sparty se mu zamlouvá několik fotbalistů, nejvíce chválí Slováka Lukáše Haraslína.

„Mám obavu, že ho dlouho neudržíme,“ přiznává. „Dobrý je i Kairinen, skvělý je Sörensen. Dobře začali hrát Vitík, Panák. Gólman chytá slušně, možná se po sezoně zase vrátí do Manchesteru. Kluků s formou je tam víc. Nejvíc bych ale vyzdvihnul Haraslína.“

Naopak u chvalozpěvů na útočníka Jana Kuchtu se drží zpět. Bývalý slávista je ve Spartě zatím jen na hostování z Lokomotivu Moskva. Pokud by jej Pražané chtěli získat natrvalo, museli by v létě Rusům zaplatit částku kolem 100 milionů korun.

„Vím, že o tom všichni mluví,“ připouští Řepka. „Já bych byl ale opatrný. Asi to bude vypadat úchylácky, že jsem si na něj zasednul, to tak ale není. Zahrál dobře dva, tři zápasy. Počkal bych si… Vůbec je otázka, jak to teď bude v Rusku fungovat. Co se tam bude dít. Zatím o tom moc přesvědčený nejsem.“

Tagy: