Fotbalový svět přišel o legendu. Zemřel Rudolf Kučera, Ota Pavel o něm napsal povídku

  • Téma: Lidé
  • ČTK
  • CNN Prima NEWS
  • Aktualizováno 13. května 2024 22:52

Po dlouhé těžké nemoci zemřel ve 84 letech někdejší velký fotbalový talent Rudolf Kučera. Jeho kariéru ukončilo už ve 23 letech vážné zranění hlavy. O Kučerově sobotním úmrtí informovala na svém webu pražská Dukla, se kterou získal čtyři mistrovské tituly. Kučerův životní příběh zvěčnil i spisovatel Ota Pavel v jedné ze svých povídek.

Přestože Kučerova kariéra netrvala ani pět let, fanoušci ještě dlouho vzpomínali na jeho krásné góly či další parádní kousky. V dresu Dukly se stal i nejlepším ligovým střelcem. Přispěl k jejímu triumfu na Americkém poháru v roce 1961, kde se stal nejlepším kanonýrem turnaje.

ČTĚTE TAKÉ: Zábranský je novým majitelem fotbalové Zbrojovky Brno. Chce ji vzkřísit jako Kometu

Kvůli operaci kolena přišel o mistrovství světa 1962 v Chile, kde československý tým získal stříbrné medaile. Za reprezentaci nakonec odehrál jen sedm utkání a dal tři góly.

„Talent od pánaboha. Technicky dokonalý, před brankou klidný, často až drzý. Kdyby mu bylo dvacet v současné době, určitě by se o něj zajímaly Barcelona, Milán i Manchester,“ napsal o Kučerovi ve své vzpomínkové knize jeho bývalý spoluhráč z Dukly a později novinář Ivo Urban. „Na první pohled bylo každému jasné, že je to výjimečný fotbalista. Už ve 20 letech byl hotovým hráčem, přitom vypadal jako školáček,“ řekl o svém svěřenci trenér Dukly Jaroslav Vejvoda.

Osudový okamžik potkal rodáka ze slováckého Spytihněva v listopadu 1963, kdy ho na Julisce v utkání Poháru mistrů evropských zemí proti Górniku Zabrze ve výskoku srazil k zemi polský reprezentant Stanislaw Oslizlo. Loktem ho udeřil do hlavy a Kučeru odnesli z hřiště v bezvědomí na nosítkách. Prodělal těžký otřes mozku a několik měsíců se pak léčil a rehabilitoval, ale k vrcholovému fotbalu už se vrátit nemohl. Nějaký čas pak ještě oblékal dres béčka Slavie, než definitivně přestal hrát.

Kučera se dostal i do literatury. Spisovatel Ota Pavel z něj totiž udělal hrdinu své povídky Haló, taxi. V ní americký turista v Praze nadšeně vypráví taxikáři o zázračném „Rudi Kucerovi“, kterého před pár lety obdivoval při Americkém poháru. Turista se přitom nedozví, že oním taxikářem je sám Kučera. Pavel v této povídce využil faktu, že Kučera se po předčasném konci kariéry opravdu živil jako taxikář.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Břeclav se loučila s Jakubem. Památku chlapce, zabitého fotbalovou brankou, uctily tisíce lidí

Tagy: