OBRAZEM: Ukořistěné ruské tanky dorazily do Prahy. Zůstanou 14 dní

Kdo půjde v příštích dvou týdnech po Letenské pláni v Praze, tomu se naskytne nezvyklý pohled. Do Prahy totiž dorazila ukořistěná ruská vojenská technika, která byla použita při stále probíhající invazi na Ukrajinu. V pondělí nezvyklou výstavu zahájí po boku českých politiků mimo jiné ukrajinský ministr vnitra.

„Ministerstvo vnitra Ukrajiny doveze do Prahy ukořistěný ruský tank T-90, protitankový komplet Šturm, protiletadlový systém Buk a další zbraně, o které ruská armáda definitivně přišla na Ukrajině. Součástí expozice budou i některé z více než 3 000 raket a střel vypálených ruskou armádou na ukrajinská města,“ informovalo ukrajinské velvyslanectví na Facebooku.

Zahájení výstavy zneškodněné vojenské techniky ruské okupační armády proběhne oficiálně v pondělí 11. července v 18:45 a potrvá do 24. července. Zúčastní se jej mimo jiné eurokomisařka pro vnitřní věcí Ylva Johansson, místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), ministr vnitra Ukrajiny Denys Monastyrskyj, primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) a starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě).

Právě starosta Prahy 7 už v neděli informoval, že ruská vojenská technika je již na Letenské pláni k vidění. „Výstava ruských invazních zbraní zničených ukrajinskou obranou už dorazila na Letenskou pláň. Výstavu pořádá ukrajinská ambasáda a potrvá čtrnáct dní. Ukrajinská ambasáda se i touto cestou snaží po celé Evropě udržet zájem lidí o obranu Ukrajiny,“ napsal na sociální sítě.

V souvislosti s činností ukrajinského velvyslanectví v sobotu překvapila českou veřejnost zpráva, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal velvyslance z několika zemí, včetně velvyslance v České republice Jevhena Perebyjnise. Důvodem je pravidelná rotace velvyslanců, Perebyjnis už v Česku „přesluhoval“. Čeští ústavní činitelé včetně premiéra Petra Fialy (ODS) velvyslanci poděkovali za jeho práci, která pomohla k výjimečné solidaritě českého národa vůči Ukrajině.

Tagy:
Ukrajina Letná ministr vnitra Jan Čižinský Česko Praha Ministerstvo vnitra České republiky Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu vojenská technologie