Francie uvolňuje hranici s Velkou Británií. Podmínkou je negativní test na COVID-19

Nákladní automobily uvíznuté kvůli uzavření hranice mezi Francií a Velkou Británií

Otevření hranic mezi Francií a Velkou Británií

Francie se po osmačtyřiceti hodinách jednání s britskou vládou dohodla na zmírnění protikoronavirových opatření na hranicích, informoval web Deutsche Welle. Francie byla jednou z několika zemí Evropské unie, které uzavřely Spojenému království své hranice poté, co se v zemi začala šířit mutace onemocnění COVID-19.

V prohlášení úřadu francouzského premiéra Jeana Castexe se uvádí, že cestující mohou vstoupit do Francie, pakliže mají negativní test na COVID-19 ne starší než 72 hodin. Musí se však jednat o testy schopné detekovat novou koronavirovou variantu, která se objevila ve Velké Británii.

Britský ministr dopravy Grant Shapps informoval, že řidiči nákladních vozidel, kteří uvízli na ostrovní straně Kanálu La Manche, začnou ve středu dostávat testy na covid, které jim v případě negativního výsledku umožní odjezd do Francie.

„Zajistíme, abychom ve středu poskytli testy,“ uvedl Shapps v úterý, přičemž varoval, že celý proces může nějakou dobu trvat. „Bude to trvat dva až tři dny, než budou věci ujasněny,“ doplnil.

Několik relevantních skupin pro vstup do Francie

Francouzská vláda stanovila několik skupin lidí, u nichž je považován důvod pro vstup do Francie jako legitimní. Jedná se třeba o řidiče nákladních vozidel, zdravotnický personál a občany třetích zemí, kteří trvale pobývají ve Francii nebo jiné zemi EU.

Nová francouzská nařízení mají být v platnosti do 6. ledna, pokud nebudou revidovány na základě bilaterální dohody s Velkou Británií nebo napříč EU.

Evropská komise nicméně vyzvala země EU, aby zrušily cestovní zákazy uvalené na Velkou Británii.

Tagy: