Francouzský lékař zavraždil podle obžaloby 12 pacientů. Chtěl být nepostradatelný, řekl kolega

Bývalý francouzský anesteziolog Frédéric Péchier půjde před porotní soud kvůli otravám 30 pacientů, z nichž 12 zemřelo. Agentuře AFP to v pondělí řekl besançonský prokurátor Etienne Manteaux. Podle něj lékaři hrozí doživotí. Péchier se bude zodpovídat před soudem v Doubs kvůli otravám, které se odehrály na klinikách ve městě Besançon. Úřady lékaře vyšetřovaly kvůli podezření ze záměrného otrávení několika pacientů už od roku 2017.

Dva vyšetřující soudci podepsali v pondělí podle agentury AFP před porotním soudem příkaz k obžalobě. Dokument o 369 stranách shrnuje výsledky více než sedmi let vyšetřování a obvinění proti 52letému muži, který vždy trval na své nevině.

K TÉMATU: Děsivý incident v oblíbené letní destinaci. Turistku na pláži znásilnili, poté i okradli

Aféra začala, když na jedné z klinik došlo k nevysvětlitelným srdečním zástavám u pacientů během operace. V naprosté většině případů odborníci usoudili, že existuje silné podezření – a v několika případech jistota – že pacientům, kteří byli operováni na dvou klinikách, v nichž pracoval Péchier, byla podávána anestetika či chlorid draselný, a to leckdy ve smrtelných dávkách. Často se tak dělo u rutinních zákroků.

Podle AFP jde v dějinách francouzské justice o bezprecedentní případ. „Je zcela ojedinělý, protože lékaři nešlo o snížení utrpení pacientů,“ zdůraznil Manteaux. Podle něj šlo většinou o zdravé lidi, kteří přišli kvůli „neškodným operacím“ a kteří nebyli ohroženi na životě.

Jeden z Péchierových kolegů dříve francouzskému tisku řekl, že anesteziologovým motivem možná byla snaha dokázat, jak je dobrý a nepostradatelný, protože kvůli náhlým „komplikacím ho vzápětí volali ke konzultaci. Média lékaře přirovnávala k hasiči, který zakládá požáry.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tragický konec pátrání po policistovi z Prahy. Při akci našli bezvládné tělo a mrtvou ženu

Tagy: