Francouzský premiér Attal nabídl demisi, prezident Macron ji odmítl a pověřil ho úkolem

Francouzský premiér Gabriel Attal

Výsledky francouzských voleb

Francouzský premiér Gabriel Attal v pondělí přijel po prohraných volbách do Elysejského paláce podat demisi. Prezident Emmanuel Macron ji však odmítl. Attala zatím ponechal ve funkci a požádal ho, aby nadále zajišťoval chod země. S odkazem na vyjádření prezidentské kanceláře o tom informovala francouzská média.

Centristický vládní tábor skončil v nedělních předčasných parlamentních volbách druhý za levicovým blokem Nová lidová fronta.

ČTĚTE TAKÉ: Patrioti pro Evropu mocně posilují: K „Babišově“ frakci se přidají i Le Penová a Salvini

Pětatřicetiletý Attal, původně mluvčí vlády, kabinet vedl od ledna. Ve funkci tehdy nahradil Élisabeth Borneovou. Demisi už Attal jednou nabídl po neúspěchu vládního tábora v červnových volbách do Evropského parlamentu (EP), po nichž Macron vyhlásil parlamentní volby. O dalším podání demise informovala francouzská média.

Zhruba dvě hodiny po zveřejnění odhadů výsledků voleb se Attal distancoval od Macrona. Hovořil o nutnosti nabídnout nový program a začít znova. Zároveň zdůraznil, že jeho centristický blok získal třikrát více hlasů, než mu přisuzovaly předvolební průzkumy. Prohlásil, že rezignace je v souladu s jeho přesvědčením a hodnotami.

Do sídla prezidenta v pondělí podle agentury AFP dorazili rovněž ministři vnitra Gérald Darmanin, zahraničních věcí Stéphane Séjourné a pro rovnost pohlaví Aurore Bergéová. Všichni tři jsou výraznými aktéry prezidentského tábora a v neděli byli zvoleni poslanci nebo mandáty obhájili. Mandát opětovně získal rovněž Attal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vypadám na 40 let, řekl Biden a rozesmál celý kostel. Slíbil, že si došlápne na miliardáře

Tagy: