Patrioty pro Evropu posílili lepenovci a Salvini. Místopředsedkyní je Dostálová

K europarlamentní frakci Patrioti pro Evropu, u jejíhož zrodu stál předseda hnutí ANO Andrej Babiš, se přidají francouzské Národní sdružení Marine Le Penové a italská Liga Mattea Salviniho.

Nová frakce Patrioti pro Evropu

V Bruselu v pondělí vznikla europarlamentní frakce Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe), do jejího čela byl zvolen šéf francouzského Národního sdružení (RN) Jordan Bardella, informoval bruselský zpravodaj serveru Euronews. Místopředsedkyní se stala česká europoslankyně za ANO Klára Dostálová, sdělil její kolega europoslanec Ondřej Knotek.

Frakce má 84 členů z 12 zemí a stala se tak třetí nejsilnější politickou skupinou v Evropském parlamentu. Podle zpravodajky maďarského opozičního listu Népszava je její první místopředsedkyní europoslankyně Kinga Gálová z maďarského hnutí Fidesz. Dále má frakce šest dalších místopředsedů, kromě Dostálové rovněž Roberta Vannacciho z italské Ligy, Sebastiaana Stötelera z nizozemské strany PVV, Antónia Tângera Corrêu z portugalské Chegy, Hermanna Tertsche ze španělského Voxu a Haralda Vilimského z rakouské strany FPÖ.

K TÉMATU: Podělal to, umetl cestu k moci komunistům a antisemitům, vyčetl Vondra Macronovi

Frakci posílili i lídr Přísahy a Motoristů Filip Turek a další europoslankyně za toto uskupení Nikola Bartůšek. „Již minulý týden jsme se účastnili prvního jednání Patriotů pro Evropu. Do frakce jsme vstoupili kvůli touze překreslit politickou mapu Evropy a silně postupovat proti Green Dealu, masové migraci a federalizaci EU. V ustavujících listinách je dokonce boj za zrušení zákazu aut se spalovacími motory,“ sdělil Turek pro CNN Prima NEWS. Čechů v nové europarlamentní politické skupině je tak devět.

„Historický okamžik! Patrioti pro Evropu se oficiálně stali novou pravicovou politickou skupinou v Evropském parlamentu,“ napsal na sociální síti X mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács. „S 84 zástupci z 12 zemí bude naše aliance evropských patriotů bojovat za budoucnost a suverenitu evropského lidu,“ dodal.

Frakci dále tvoří 30 europoslanců z francouzského Národního sdružení (RN) Marine Le Penové, 11 europoslanců maďarské strany Fidesz současného premiéra Viktora Orbána, osm europoslanců italské Ligy, šest europoslanců ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ), šest ze španělské strany Vox, šest z nizozemské Strany pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse, tři z belgické strany Vlámský zájem (Vlaams Belang) a dva z portugalské formace Dost (Chega). Zbývající tři europoslanci pocházejí z Dánska, Řecka a Lotyšska.

SPD míří do jiné frakce

Do nové frakce přešly prakticky všechny strany, které byly dosud v euroskeptické parlamentní skupině Identita a demokracie (ID). K Patriotům se nepřidal jen zástupce české SPD a Trikolory Ivan David. Ten bude podle nedávného prohlášení předsedy SPD Tomia Okamury součástí další nové frakce jménem Evropa suverénních národů (Europe of Sovereign Nations, ESN). K Patriotům rovněž nepřešel estonský europoslanec Jaak Madison, který se naopak přičlenil ke konzervativní frakci ECR.

Předmětem spekulací se stal osud německé Alternativy pro Německo (AfD). Pravicově populistická AfD byla původně součástí právě europarlamentní frakce Identita a demokracie. ID ji ale nedlouho před volbami do EP vyloučila ze svých řad kvůli přílišné radikalitě některých jejích představitelů i kvůli skandálům týkajícím se volebního lídra strany Maximiliana Kraha. Toho dohnaly kauzy týkající se podezření z přijímání úplatků za ruskou propagandu a také případ jeho asistenta, který je podezřelý ze špionáže pro Čínu. Nyní AfD oznámila, že se k nové politické skupině pod vedením francouzského Národního sdružení nepřipojí.

Podle bruselského serveru Politico by se mohla většina europoslanců AfD, kterých je dohromady 15, přejít ke zmiňované frakci Evropa suverénních národů, kterým se říká rovněž Suverenisté. Ještě ale není jisté, zda se jí vůbec podaří vytvořit. Potřeba je totiž nejméně 23 europoslanců ze sedmi členských států EU. Zatím se hovoří o tom, že by v této frakci byl právě český europoslanec David, zástupci AfD, slovenský europoslanec Milan Uhrík z neparlamentního hnutí Republika, dále tři europoslanci z Bulharska, jeden z maďarské strany Naše vlast, francouzská europoslankyně Sarah Knafová, jeden zástupce Litvy a nejspíš i představitelé polské Konfederace.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Orbán položil Putinovi tři otázky o míru. Prozradil i odpovědi

Tagy: