Vypadám na 40 let, řekl Biden a rozesmál celý kostel. Slíbil, že si došlápne na miliardáře

Joe Biden (vlevo) v kostele Mount Airy ve Philadelphii

Joe Biden chce kandidovat

Americký prezident Joe Biden se pokouší znovu nakopnout svoji kampaň na znovuzvolení. V jednom z kostelů ve Philadelphii před převážně černošským osazenstvem, které tvoří klíčovou část jeho voličů, vtipkoval o svém věku. Dnes už 81letá hlava státu prohlásila, že vypadá na 40 let. Mimo to politik nastínil některé své plány, pokud po podzimních volbách nebude muset opustit Bílý dům.

Biden pobavil své příznivce ve philadelphském kostele vtipem o svém věku. „Možná vypadám na 40 let, ale na světě jsem už velmi dlouho,“ citoval ho web Politico.

ČTĚTE TAKÉ: Biden v bublině osudovosti? Vsugeroval si, že musí být dál prezident, míní amerikanista Lepš

„Biskup a já jsme právě hovořili o tom, jak je hrozné překročit čtyříctku,“ pokračoval v dobré náladě Biden s odkazem na místního černošského biskupa Ernesta Morrise, kterému je již 91 let.

Dav tvořený převážně jeho podporovateli na to konto začal skandovat „další čtyři roky“, líčila dění americká televize CBS.

Že se Biden pokouší získat znovu momentum právě ve státě Pensylvánie, není náhodou. Právě odtud totiž pochází – narodil se ve Scrantonu. Dnes však už jako svůj domovský stát označuje Delaware.

Pensylvánie je navíc regionem, který se může ukázat jako klíčový pro vítěze voleb. Většinou zde vítězí demokraté. Výjimkou posledních let jsou volby z roku 2016, kdy místní volitele získal republikán Donald Trump na úkor demokratické kandidátky Hillary Clintonové.

Biden v Pensylvánii mimo jiné nastínil některé plány, které hodlá uskutečnit, pokud v podzimních volbách uspěje nad svým rivalem Trumpem. Chce prý pracovat na spravedlivějším zdanění a dotknout se mimo jiné i daňových úlev pro miliardáře, s čímž přišel právě jeho předchůdce v úřadu.

Od katastrofální debaty ke spekulacím o výměně

Nynější americký prezident vede nepříliš vydařenou kampaň. Dlouhodobě je kritizován kvůli přeřekům a neenergetickému vystupování na veřejnosti, což je často přičítáno jeho vysokému věku. Korunu tomu nasadil v nedávné debatě na CNN, kterou média označovala pro Bidena jako „katastrofální“.

Sám Biden svůj nepřesvědčivý výkon později omlouval nemocí, ale to už se rozjely spekulace o tom, že by jej demokraté mohli v čele prezidentské kampaně vyměnit. Hovoří se zejména o jeho viceprezidentce Kamale Harrisové, potažmo kalifornskému guvernérovi Gavinu Newsomovi.

Americké prezidentské volby se konají na podzim tohoto roku. Proti demokratickému kandidátovi se za republikány takřka jistě postaví právě Donald Trump.

PODÍVEJTE SE: Joe Biden se nevzdá

Tagy: