GALERIE: Mars ptačím pohledem. NASA zveřejnila první barevné snímky z minivrtulníku

Malý vrtulník Ingenuity americké vesmírné agentury NASA o víkendu úspěšně zvládl i třetí, náročnější let v atmosféře Marsu. Vystoupal sice jen do stejné pětimetrové výše jako při druhém letu, ale letěl větší rychlostí, dál a déle. NASA nyní zveřejnila první barevné fotografie povrchu Marsu, které Ingenuity pořídil během čtvrtečního letu.

Helikoptéra o velikosti malého dronu přistála na Marsu 18. února uschovaná v útrobách Perseverance. V neděli při letovém testu urazila vzdálenost asi 50 metrů, vrátila se a přistála na původním místě. Let trval 80 vteřin a stroj vyvinul rychlost 7,2 kilometru za hodinu. Tak rychle Ingenuity neletěla ani při testech na Zemi, sdělila JPL. Rover Perserverance let zachytil kamerou, z jejíhož zorného pole se stroj na chvíli ztratil, než se vrátil k přistání.

Při prvním letu se vrtulník minulý týden v pondělí jen chvíli vznášel v třímetrové výšce. Při druhém letu o tři dny později vzlétl do pěti metrů, chvíli setrval na místě, provedl mírný pětistupňový náklon a dva metry popoletěl stranou. Následně aparát provedl několik otoček, natočil kamerou okolí a pořídil vysoce kvalitní snímky v rozlišení 4208 × 3120 pixelů. Na fotografiích jsou zachyceny také stopy kol, které na povrchu Marsu zanechalo vozítko Perserverance. Celý manévr vrtulníku trval přibližně 52 vteřin.

Tým programu Ingenuity doufá, že vrtulník poletí ještě dvakrát, než se letové okno začátkem května zavře. A tyto dva poslední lety budou pravděpodobně „opravdu dobrodružné“, prohlásila podle serveru Space.com vedoucí tohoto projektu MiMi Aungová.

O dalším letovém okně se již nejedná, protože automatický výzkumný rover Perseverance se musí brzy soustředit na svoji vlastní vědeckou misi. Ta má dva hlavní úkoly: pátrat po známkách možného někdejšího života na Marsu v oblasti kráteru Jezero, kde kdysi dávno bylo jezero a delta řeky, a sbírat vzorky, které mají být dopraveny na Zemi.

Tagy: