GALERIE: Veterináři na Hodonínsku jedou naplno, ošetřují i slepice a králíky

Desítky psů, koček, ale i králíci, slepice, koně a další zvířata potřebovala po řádění tornáda pomoc veterinářů. Ti se v poničených oblastech už několik dní téměř nezastavili.

Tamní veterinární lékaři pracují už několik dní nepřetržitě. Navštěvují statky, kde jsou zvířata a poskytují jim první pomoc. V pátek se na místo vydali i jejich kolegové z Prahy a Brna. V Moravské Nové Vsi je zřízený vetpoint, kde mohou lidé nechat svá zvířata ošetřit.

Veterináři musí řešit i vážnější úrazy. Chirurgické zákroky provádí v polních podmínkách, například na dlažbě u vetpointu. Díky zručnosti a zkušenostem se přesto dostává zvířatům kvalitní péče a jejich stav se lepší.

Do organizování pomoci se zapojila i Komora veterinárních lékařů ČR, která žádá kolegy ochotné vypomoci v postižených oblastech, případně ty, kteří vědí o možném ustájení zvířat, aby napsali na e-mail vetkom@vetkom.cz. „Bude-li nabízené pomoci potřeba, budeme vás včas informovat,“ uvádí ve veřejné výzvě.

Desítky mrtvých býků

Zatímco drobná zvířata se daří postupně ošetřovat, u větších je situace horší. V podniku Agromoravia v Moravské Nové Vsi bylo ve čtvrtek 430 býků kvůli výkrmu, minimálně 80 jich zahynulo, uvádí ČTK. „Jezdily tam náklaďáky z kafilerie,“ popisuje Antonín Hanák z Josefova, který se už řadu let věnuje koním. V současné době má v péči nejen vlastní, ale i ty, kteří patří Veronice Balášové z Lužic. Pět koní a poník zázrakem přežilo bez větších zranění. O zraněné koně se sousedům stará i Petra Zetochová z Lužic, jejíž dům unikl tornádu jen o vlásek.

Živel srovnal se zemí i kus lesa v Mikulčicích, kde teď místní pozorují nálety ptačích rodičů hledající hnízda. „Včera jsme tam odklízeli popadané stromy a našli jsme velké množství hnízd, mláďat a mrtvých ptáků, kteří to nepřežili. To se bohužel děje a nedá se tomu pomoct. Některá vlaštovčí hnízda na poničených domech to ale ustála,“ říká ornitolog Gašpar Čamlík. Tornádu odolala i hnízda celosvětové ohrožených orlů královských, kteří hnízdí na vršcích stromů.

Tagy: