Gangy vykradačů aut ze zahraničí terorizují Prahu. Technologií ruší signál při zamykání

Zahraniční gang vykradačů aut si po Praze pomáhá rušičkami.

V Praze řádí gang vykrádačů aut, používají rušičky

Pražští majitelé aut by se měli mít na pozoru. V ulicích metropole totiž řádí organizované gangy zlodějů z ciziny. Podle policistů už mají na svědomí desítky vykradených aut. Do vozů se dostávají za pomoci zařízení, jímž ruší signál při zamykání aut, uvedla ve svém vysílání televize CNN Prima NEWS s odkazem na vyjádření policie.

Zloděj touto metodou získá přístup do auta vcelku nenápadně. Nedávný případ zaznamenaly i bezpečnostní kamery. Žena na záběrech odchází s nákupním košíkem od svého vozu. Vůbec nemá ponětí o tom, že muž, který stojí opodál, je zloděj.

ČTĚTE TAKÉ: Opilý, bez papírů, helmy i světel. Mladík porušil, co mohl, divokou honičku ukončil až plot

Ten v ruce držel rušičku, s jejíž pomocí utlumil signál při zamykání vozu. Jakmile řidička mizí z dohledu, cesta k jejím cennostem ponechaným uvnitř auta je volná. „Během posledních měsíců museli kriminalisté řešit několik desítek podobných případů. Škoda přesáhla tři čtvrtě milionu korun,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí pražských policistů Richard Hrdina.

Tato vloupání mají na svědomí hlavně organizované gangy z podkavkazských republik. Policistům se sice daří členy postupně zadržet, ale vzhledem k rozsahu skupin to je mravenčí práce. „Pachatelé jsou odsouzeni a spolu s tím jim začíná platit zákaz pobytu na území Česka. Po výkonu trestu se ale rovnou vrací ke své činnosti či odjedou do rodné země, kde se přejmenují, a u nás pokračují,“ řekl pro CNN Prima NEWS vedoucí vyšetřovatelů Jakub Al Rihani.

Zahraniční gangy mají jedno společné. K vloupání do automobilů používají tuto speciální výbavu. Kriminalisté s jednou zajištěnou rušičkou pracovali i při rekonstrukci v rámci vyšetřování. „Zjistili jsme, že mají opravdu silný signál. Zabránit v uzamčení vozidla dokážou až na několik desítek metrů,“ doplnil šéf vyšetřovatelů.

Proti podobným pokusům vynalézavých zlodějů existuje vcelku jednoduchá a účinná zbraň. Řidiči by se měli vždy přesvědčit, že je jejich auto skutečně zamčené, a to tak, že v poslední fázi uzavření vezmou za kliku. Policisté přesto doporučují si v prostoru vozidla nenechávat nic cenného.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rozvzteklený muž v Hejnicích málem umučil kolegu. Zásahovka ho vytáhla již nehybného

Tagy: