Gavor: Na trhu s energiemi panuje chaos. Aktualitu nabídek by si měli lidé ověřovat

Z čeho se skládá elektřina a za co všechno zákazník platí?

Co na to vaše peněženka (1020)

Situace na trhu s energiemi je chaotická, proto je nutné aktuální nabídky dodavatelů ověřovat. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS na to upozornil ředitel Asociace nezávislých prodejců energií Jiří Gavor. Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček doplnil, že lidé musejí také zvážit, zda si vybírají důvěrného dodavatele.

Češi aktuálně řeší zdražování energií, které se rozpočtů některých domácností dotkne razantním způsobem. „V červenci a srpnu jsme lidem radili, aby ceny fixovali. Ti, co zaspali a týkají se jich nárůsty, by měli vyčkat na jaro, léto, až ceny klesnou, a pak se zafixovat alespoň na rok, aby se vyhnuli důsledkům vypnutí jaderných elektráren v Německu,“ uvedl Křeček.

Během vysílání padla otázka, zda existuje návod pro ty, kteří se ocitli bez dodavatele energií nebo se ho rozhodli změnit. Jak nenaletět a vybrat si toho správného? Podle Gabora k tomu existují nástroje, které má k dispozici každý. Například Energetický regulační úřad se snaží pomáhat tím, že provozuje vlastní srovnávač cen na svých stránkách www.eru.cz.

„Rád bych ale varoval, že je tak chaotické období, že nabídky na srovnávačích často nemusí být aktuální, takže je třeba být ve střehu,“ uvedl Gabor s tím, že seriózní dodavatelé by klienty o měnících se cenících a dalších postupech měli informovat. „Rozhodně neplatí, že malí by bankrotovali, nebo byli nespolehliví. To se jich musím zastat,“ dodal.

„Je dobré porovnávat ceny a dodavatele, ale lidé musí zvážit, jestli jdou k důvěrnému dodavateli. Někdy může být nejnižší cena jenom krátkodobá výhoda. Měli by se rozhodovat podle více kritérií – vybrat spolehlivého dodavatele za co nejlepší možnou cenu,“ doplnil Křeček.

Tagy: