GLOSA: Hra o trůn. Princezna Kate korunovala nového krále, s Djokovičem cloumaly silné emoce

Král je mrtev, ať žije král! To mohla z fleku zvolat princezna Kate při předávání trofeje vítězi Wimbledonu. Myslíme tím samozřejmě toho tenisového. Dvacetiletý Carlos Alcaraz jako první hráč z nastupující generace dokázal po deseti letech porazit Novaka Djokoviče na zdejším centrálním kurtu. Potvrdil tak pozici světové jedničky a možná ukončil jednu dlouhou ságu, kdy bílému sportu vládla výhradně tzv. velká trojka. Nikdo nečekal, že by k předání tenisového žezla mohlo dojít zrovna tady.

Když od princezny Kate převzal trofej za druhé místo, vytryskly mu slzy. Vedle lavičky, na které seděl během zápasu, se povalovala rozbitá raketa jako memento jeho frustrace. A hlavně nechápal, co se stalo. Novak Djokovič v epické pětisetové bitvě, kdy diváci nestačili žasnout, prohrál s mladíkem, jehož před rokem a půl znali spíše tenisoví fajnšmekři, i když se dobře vědělo, že z něj roste velký hráč. „Bolí to. Je těžké to spolknout, když jste tak blízko,“ uvedl po zápase. „Prohrál jsem s lepším hráčem, musím mu pogratulovat a jít dál,“ dodal při závěrečné řeči, během níž se již i usmál.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vondroušové gratulovala princezna Kate. Fantastická hra, bylo to obdivuhodné, chválila ji

Není divu, Djokoviče prohra moc bolí. Mladý Španěl mu znemožnil zkompletovat kalendářní grandslam, tedy vyhrát všechny hlavní turnaje roku, po čemž Srb léta toužil, a zabránil mu posunout vlastní rekord v počtu triumfů. Naopak pro Alcaraze to je poprvé, co na grandslamu Novaka Djokoviče porazil, čímž uzmul pomyslné žezlo pro sebe. Předtím triumfoval jen na loňském US Open, kde Srb chyběl, ale důvody nechme na chvíli stranou.

O dvacetiletém Španělovi se samozřejmě vědělo, že se Djokovičovi může vyrovnat, stal se ostatně nejmladší světovou jedničkou v historii, žebříček vedl i před Wimbledonem, vyhrál US Open, jenomže tam Srb absentoval kvůli chybějícímu očkování na koronavirus. Z téhož důvodu vynechal i část turnajů na okruhu, logicky mu pak k návratu na trůn chyběly body. Oproti tomu tráva Španělovi nevoní a před Wimbledonem na ní toho ani moc nenahrál, zatímco Djoker z posledních padesáti zápasů prohrál jen čtyři, mimochodem jeden z nich před lety s Tomášem Berdychem.

„Myslel jsem, že mě bude trápit jen na antuce a možná na tvrdém povrchu. Na trávě jsem to úplně nečekal, ale zjevně jsem se mýlil,“ hledala srbská legenda slova po prohraném finále, v němž padl po setech 6:1, 6:7, 1:6, 6:3 a 4:6. „Zaslouží si pogratulovat, jak rychle se přizpůsobil. Letos hrál před Wimbledonem na trávě jednou, maximálně dvakrát. Proto je neuvěřitelné, co tady dokázal,“ dodal.

Alcaraz jako hybrid Djokoviče, Nadala a Federera

Tímhle triumfem ale Carlos Alcaraz, který hrou i vizáží hodně připomíná Rafaela Nadala, ukázal, že může převzít dominanci nad tenisovým světem a navázat na tzv. velkou trojku, z níž pravidelně vyhrává již jen Djokovič poté, co to Roger Federer zabalil, zatímco Rafael Nadal kurty nadobro opustí pravděpodobně příští sezonu, mimo jiné kvůli vleklým zdravotním problémům. Spekulovalo se, kdo na velkou trojku naváže, a možná již známe odpověď.

Uvědomuje si to i Djokovič, který prohlásil, že Alcaraz si z každého hráče velké trojky vzal to nejlepší. „Na kurtu oplývá býčí mentalitou, má bojovného ducha a neuvěřitelnou obranu, kterou jsme viděli u Rafy v průběhu let. Umí pěkné klouzavé bekhendy, které se podobají mým,“ vyjmenoval. „Obouruční bekhendy, obrana, umění se přizpůsobit,“ shrnul Španělovy domény.

Ale i když Novak už zbyl z velké trojky de facto sám, nevzdává se a rád by Španěla na jeho cestě přibrzdil. „36 let je nových 26,“ odmítl, že by se chystal do tenisového důchodu. Ostatně tento rok na něj Alcaraz vyzrál teprve poprvé. Při prvním grandslamovém turnaji byl Španěl zraněný a na French Open musel Srbovi skrečovat v semifinále, když ho chytly křeče. Novak navíc vyhrál šest z posledních jedenácti grandslamových turnajů, přičemž na některých, kde netriumfoval, chyběl.

Španěla tak v neděli hřál u srdce i fakt, že stihl ve velkém zápase porazit legendárního Djokoviče ve chvíli, kdy se mu daří. Zároveň doufá, že vyslal vzkaz nové generaci, že Srb není neporazitelným robotem. „Porazit Novaka v jeho nejlepší formě v této fázi, zapsat se do historie, být tím chlapem, který ho porazil po deseti letech bez porážky na kurtu, to je pro mě úžasné. Zároveň je to skvělé i pro novou generaci. Vidí, jak ho porážím, a snad si uvědomí, že jsou toho také schopni,“ uvedl.

Z jeho výkonu žasl i Rafael Nadal, který mu ihned po triumfu na Instagramu vysekl kompliment a poslal gratulaci. Zbývá jen dodat, že premiérové Alcarazovo vítězství nad Djokovičem ve finále Wimbledonu může být začátkem něčeho velkého, ale stále je jen na počátku cesty. Velká trojka se zapsala do historie zejména tím, že neměla výkyvy a vyhýbala se jí zranění. Nechme se překvapit, zda jsme v neděli byli svědky tenisového převratu, nebo jen krátkodobé „vzpoury mladých“.

ČTĚTE DÁL: Maky, Maky, Maky! Ve finále Wimbledonu povzbuzovali Vondroušovou i z rodného Sokolova

Tagy:
Rafael Nadal tenis Wimbledon Roger Federer finále US Open Novak Djoković Catherine, princezna z Walesu Carlos Alcaraz