GLOSA: Klimatisté z Poslední generace se traktorům nepostavili. Mají své důvody

Aktivisty z hnutí Letzte Generation musejí policisté odnést.

Ministr Výborný odpovídá v bouřlivé debatě na dotazy protestujících zemědělců

Stovky nespokojených zemědělců v pondělí zablokovaly pražské silnice. Traktorové invazi nezabránili ani politici, ani hrdinové z Poslední generace, kteří v minulosti prosluli vrháním bramborové kaše na umělecká díla, soukromými výlety na Bali i přilepováním se k silnici. V pondělí však ne! Jak aktivisté sami vysvětlují, traktor dotovaný Evropskou unií je spojencem v boji proti zlým řidičům osobáků.

I když je nedílnou součástí Poslední generace dennodenní terorizování a buzerování společnosti, v případě rozzlobených traktoristů to očividně neplatí. Ba naopak! Nespokojené zemědělce, kteří v pondělí přijeli na traktorech, aby v Praze udělali bordel, Poslední generace považuje za nepřímého spojence.

„V pondělí budou auta blokovat traktoristi. My máme volno. Proč bychom blokovali traktory? Magistrála bude zklidněná,“ vysvětluje skupina na sociálních sítích. No já vám nevím… Jsou snad tyto traktory, které vyrazily do hlavního města z nejrůznějších koutů republiky, bezemisní? Ano? Ještě víc bezemisní než třeba účastníci berlínského maratonu? Těm to členové Poslední generace pořádně „natřeli“ loni v září.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Pravdou je, že nový tandem naštvaných traktoristů a klimatických extremistů není z pohledu míry pokrytectví vůbec překvapivý. Začněme první zmíněnou skupinou. Pondělní blokádu spoluorganizuje i bývalý prezident Agrární komory a podnikatel Zdeněk Jandejsek, jehož firma Rabbit CZ má miliardové tržby a vykazuje rekordní růst zisků, přičemž získává dotace v řádech desítek milionů korun. V takové situaci pak protest proti vládě a EU ve jménu záchrany zemědělství působí mimořádně absurdně.

U Poslední generace už nepřekvapí vůbec nic. Asi nejvtipnější akt pokrytectví předvedli dva němečtí členové, kteří před časem odletěli na indonéský ostrov Bali – mimochodem v době, kdy se měli zúčastnit slyšení stuttgartského soudu. Ano, letadlem přes celý svět cestují lidé, kteří zároveň blokují silnice s transparenty „šetřete ropou“.

A jak reagovala Poslední generace? „Ty lety si zaregistrovali jako soukromé osoby, nikoliv jako klimatičtí aktivisté. Člověk musí tyto případy oddělovat,“ uvedlo hnutí ve svém vyjádření. Stejně tak zřejmě Poslední generace odděluje případy, kdy blokovat silnice, a kdy ne. Výsledek je jasný... Je třeba zdržovat řidiče, který jede ráno osobním autem do práce, nikoliv stát v cestě buřiči v traktoru, který přijel ucpat Prahu.

Rozumnému člověkovi by mělo dojít, že ani jeden z případů samozřejmě není v kompetenci aktivisty. ANI JEDEN. Jak podobnému bordelu – ať už přilepeným aktivistům na silnici či koloně traktorů v Praze – příště zabránit, je spíš otázka pro politiky.

VIDEO: Svoboda zhodnotil dopravní situaci v Praze

Tagy: