KOMENTÁŘ: Klimatisté z Poslední generace? Pokrytci a šašci. Rozumějí jen buzeraci ostatních

Jak bojovat proti klimatické změně či znečišťování planety? No jasně, už to mám. Flákněte bramborovou kaši na Monetův obraz, chrstněte oranžovou barvu na Braniborskou bránu, blokujte bezemisní závodníky, třeba běžce maratonu. Nezapomeňte také dennodenně zkoušet trpělivost řidičů, kteří ráno jezdí do práce nebo třeba převážejí svou těhotnou ženu do porodnice. Hrozně se pak divte, že vás lidé mají za teroristy a odpad společnosti. Ale nezoufejte – svou klimatickou tíseň si můžete léčit tak, že si uděláte výlet letadlem na Bali, samozřejmě jako soukromé osoby, nikoliv jako aktivisté.

Teroristi, vrazi kultury, pokrytci či komunisti. Právě takto klimatické aktivisty z hnutí Poslední generace, které je aktivní v Německu (Letzte Generation) i v dalších zemích, často označují jejich kritici. Mají pravdu? Pojďme na to postupně.

Za terorismus považujeme užití násilí nebo hrozby násilím za účelem dosáhnutí politických cílů. Lze takto pojmenovat idiota, který se válí na silnici, čímž komplikuje automobilovou dopravu? Nezapomeňme, že tak může zdržet záchranáře, kteří převážejí osobu s infarktem do nemocnice, policisty, kteří jsou na stopě nebezpečnému vrahovi, nebo budoucího tatínka, jenž se snaží dostat těhotnou manželku do porodnice.

VIDEO: Aktivisté zablokovali dopravu v Berlíně. Rozzlobený řidič je skropil pepřovým sprejem

Je možné, že slovo terorista lépe vystihuje bojovníka Islámského státu nebo člena ruské armády. Nic to ale nemění na tom, že nedílnou součástí působení Poslední generace je dennodenní neospravedlnitelné terorizování a buzerování běžných občanů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: GLOSA: Vlajky Palestiny na Pridu? Totální chucpe. Antisemitismus je ale „cool“ v každé době

Že jsou klimatičtí radikálové z Poslední generace a podobných hnutí kulturními vrahy, o tom není nejmenších pochyb. Už máme statistiky, jak moc zpomalilo globální oteplování od doby, co mentálně postižení aktivisté vrhli bramborovou kaši na obraz Stohy sena Clauda Moneta a na obraz Slunečnice Vincenta van Gogha vychrstli rajčatovou polévku? Řekl bych, že každý ledovec od Antarktidy po Arktidu se nyní bojí tát, aby na něm náhodou neskončil nějaký lahodný pokrm.

Aktivisté si kromě obrazů zasedli i na architektonické památky. Vzpomeňme například na berlínskou Braniborskou bránu, kterou „hrdinové“ z Poslední generace letos v září potřísnili oranžovou barvou. Co aktivisty k poničení památky, která je mimo jiné významným symbolem pádu železné opony, vedlo?

Například česká odnož Poslední generace vysvětlila akt jako „protest proti tomu, že nás vlády vedou do klimatického pekla.“ V dalších vyjádřeních na sociálních sítích pak hnutí uvedlo, že Braniborská brána „je pro naše životy nepodstatná“ a že „se dá snadno umýt.“ Asi proto pak tamní starosta konstatoval, že se stavbu nepodařilo vyčistit ani po pěti dnech, jelikož barvivo proniklo hluboko do struktur brány.

Klimatická tíseň vyléčena na Bali

I přes veškerý odpor chovaný k radikálním klimatickým aktivistům by člověk jednu věc neočekával – že tito lidé budou kromě řidičů terorizovat například i tenisty nebo běžce. Je fakt oxymóron na entou, když si takové osoby dovolí narušovat třeba Wimbledon nebo Berlínský maraton. Kolik asi emisí za hodinu vypustí takový tenista nebo maratonec?

Zde ale pokrytectví radikálů zdaleka nekončí. Asi nejvtipnější věc se odehrála začátkem roku, kdy dva němečtí členové Poslední generace odletěli na indonéský ostrov Bali, mimochodem v době, kdy se měli zúčastnit slyšení stuttgartského soudu. Ano, letadlem přes celý svět cestují lidé, kteří zároveň blokují silnice s transparenty „šetřete ropou“.

A jak reagovala Poslední generace? „Ty lety si zaregistrovali jako soukromé osoby, nikoliv jako klimatičtí aktivisté. Člověk musí tyto případy oddělovat,“ uvedlo hnutí ve svém vyjádření, za což by zcela jistě zasloužilo zlatou medaili v disciplínách největší šašek a bezmozek i v měření míry pokrytectví a kretenismu.

VIDEO: Útok na Monetův obraz za miliardy. Aktivistky potřísnily plátno rudou, pak se k němu přilepily

Otázkou také je, zda lze chování některých aktivistů omlouvat oteplováním planety a jakousi klimatickou tísní ze současného vývoje. Stále tu jsou legitimní protesty v podobě předem oznámených demonstrací – nikoliv ale na silnici. Výhodou běžných protestů, kterými nejsou omezována práva jiných, je navíc skutečnost, že na rozdíl od zdržování řidičů nebo ničení umění nevytočíte většinu společnosti. Budou vás možná respektovat i lidé s odlišným názorem.

Korunku tomu všemu pak přidal jarní manifest německého ekonoma Helgeho Peukerta, který pro Letzte Generation sepsal 66bodový plán. V něm kromě demontáže silnic a dálnic či uzavírky většiny letišť nalezneme i neomarxistický skvost v podobě zavedení maximálního příjmu ve výši desetinásobku minimální mzdy, energie a maso na příděl či vysoké majetkové a dědické daně. Viditelná nenávist k bohatým a básnění o nerůstu už je jen pěknou třešničkou na dortu.

Tagy: