GLOSA: V hlavní roli komedie Cermat ministr Bek aneb Nejlepší digitalizace je tužka a papír

Další vymoženost digitalizace – elektronické přihlášky na střední školy –, skončila podle očekávání. Nefunguje. Až se zdá, že nejlepší digitalizace je tužka a papír, neboť žáci a rodiče, kteří na starou dobrou technologii ověřenou staletími vsadili, neprohloupili.

A to se tehdejší opozice smála, až se za břicho popadala, když se zpozdily registry k očkování, elektronická dálniční známka, sčítání lidu. Teď už se však nominant za STAN na tiskové konferenci nesmál. Zatímco dříve prosil rodiče, ať se s potomky nehlásí hned nebo na poslední chvíli, aby systém vydržel, nyní prosí o pár dní strpení. A doufá, že předsedou jeho strany Vítem Rakušanem osekaná pošta bude dopravovat papírové přihlášky pár dní.

ČTĚTE TAKÉ: Přihlášky na střední školy a co dělat, když se systém sesype a nepůjdou podat elektronicky?

Piráti si prosadili digitální informační agenturu s odborníky za státní peníze, takže eDoklady, tedy občanka v mobilu, jejíž naléhavost byla nula, spadly. Elektronizaci si ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) dělal na MPSV na koleni. Kdo není zcela standardní případ, stejně končí v případě digitalizace s papírem na úřadě po dlouhém telefonování. Nebylo by lepší peníze na digitalizaci vložit do vyššího počtu úředníků a prodloužení otevíracích dob? Nebo v době smutné buďme rádi, že nám alespoň takto politici a jejich úředníci lechtají bránici? Buďme přejícně rádi, že při rozkladu ministra Beka, proč ho neodvolá, se ředitel Cermatu Miroslav Krejčí hezky usmíval. Lepší by ale bylo, kdyby s knutou stál a na opravě pracoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak probíhá elektronické přijímací řízení na střední školy

Tagy: