Přihlášky na střední školy: Co dělat, když se systém sesype a nepůjdou podat elektronicky?

Studenti a rodiče, ilustrační snímek

Jak probíhá elektronické přijímací řízení na střední školy

Rodiče a žáky čeká zkouška ohněm. Počínaje 1. únorem se poprvé otevírá Digitální přihlašovací systém (DiPSy), skrze který půjdou podávat elektronicky přihlášky na přijímací řízení na střední školy. Panují ovšem obavy, že podobně jako při spuštění eDokladů budou úvodní provoz trápit technické problémy. Co dělat, pokud systém nepoběží jak by měl? A jak podat přihlášku na střední školy i mimo DiPSy? Jak problémy se spuštěním elektronických přihlášek na střední školy otřesou s důvěrou rodičů, dětí i škol v nový digitální systém? Sledujte speciál Přijímačky na střední školy s postřehy odborníků i debatou politiků od 14:00 na CNN Prima NEWS.

Novinka ministerstva školství se může stát jak dobrým příkladem českých digitalizačních snah, tak technickým průšvihem. Problémy s nedávno spuštěnou aplikací eDoklady na elektronické občanky byly připomínkou, že věci zkrátka nemusí probíhat hladce. Kvůli vysokému počtu připojených uživatelů došlo k přetížení systému.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obstáli byste u přijímaček na střední školu? Ověřte si své znalosti z českého jazyka

Vedlejším efektem pak byly výpadky jiných systémů, od eReceptů po Portál občana či jakékoliv jiné aplikace napojené na Základní registry a s nimi související Identitu občana (NIA). Jde přitom o jedny z nejdůležitějších služeb státní správy. Způsoby, jak se přihlašovat na přijímací řízení do středních škol skrze nový systém DiPSy, jsme pro vás rozebrali zde. Co ale dělat, když digitální portál na přihlášky nebude v prvních dnech správně fungovat?

Spěch je zbytečný, lepší je počkat

Přihlašování na přijímací řízení na střední školy není žádný závod. Z rychlosti neplynou žádné výhody, vše se odvíjí od výsledků testů samotných. Pokud to tedy není nutné, je lepší si pořádně promyslet výběr škol a následně podat přihlášky až třetí nebo čtvrtý den, případně kdykoliv později do 20. února.

Také ministr školství Mikuláš Bek (STAN) v úterý řekl, že čas ani datum podání přihlášky neovlivňuje šanci uchazečů na přijetí na střední školu. Posléze poprosil uchazeče, aby se všichni nehlásili hned první den, a zároveň doporučil, aby přihlašování nenechávali na poslední chvíli – hrozí totiž druhá vlna náporu.

Co když nebude přihlašování fungovat?

Pokud by přece jen došlo k přetížení DiPSy, uživatelé by měli vyčkat, než se pokusí znovu vstoupit do systému. Opakované pokusy by totiž mohly celý systém zpomalit ještě více. Pakliže tedy přestanou fungovat některé funkce, nejspíše servery nestíhají odbavovat velký zájem připojených uživatelů. Nejlepší postup je tedy následující – dát si hodinovou (či delší) pauzu a pak to v klidu zkusit znovu. Nebo až další den.

Jak se přihlásit i bez DiPSy?

Třebaže resort školství doporučuje elektronické podávání přihlášek, jde jen o jednu ze tří možností. Samozřejmě není problém se ucházet o studium „tradiční“ cestou, tedy stažením formuláře ze stránek preferovaných škol, vyplnit je a společně s přílohami odeslat nebo donést na školní podatelnu, není-li instruováno jinak. Digitální systém především ulehčuje práci s vyplňováním osobních údajů a administrací, včetně prohlížení výsledků, nehází ale přes palubu dosavadní způsob podávání přihlášek.

Pokud bude fungovat alespoň základní rozhraní DiPSy, uživatelé mohou zvolit ještě „hybridní“ způsob přihlášení na přijímací zkoušky. Na webu stačí vyplnit své údaje, nahrát požadované přílohy a nechat systém, aby vygeneroval výpis přihlášky. Ten pak v tištěné podobě musíte dodat škole. Zde nicméně záleží, jaká část portálu bude zrovna funkční – pakliže by došlo k větším výpadkům, je možné, že vygenerování dokumentu fungovat nebude.

Problémy nebudou, věří stát

Právě na základě výpadků při spouštění eDokladů se Digitální a informační agentura (DIA) rozhodla posílit kapacity, aby případné davy lidí u přihlášek na střední školy dokázala odbavit.

„Na základě analýz a jednání jsme dospěli k závěru, že bychom měli být schopni zvládnout nápor přihlášených i s existující infrastrukturou. Nicméně jsme se již dříve rozhodli posílit NIA o 45 procent, abychom měli jistotu, že se očekávaných 75 tisíc uživatelů zvládne bez problémů přihlásit,“ řekl ředitel DIA Martin Mesršmíd.

„Předpokládáme, že vrcholy přihlašování nastanou v první a poslední den. Pro první den odhadujeme, že se přihlásí až 40 tisíc lidí, a na to bychom měli být připraveni. Věříme, že rozložení přihlášek do celého období bude pro uživatele výhodné, a proto rodičům radíme, aby nenechávali přihlašování na poslední chvíli, stejně jako jej nedělali všichni první den,“ zopakoval Mesršmíd.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Žáci mají možnost si vyzkoušet zkoušky na střední školy nanečisto. Jak test probíhá a co je k němu potřeba? Podívejte se na reportáž níže.

Tagy: