GLOSA: Tak dlouho na internetového ptáčka Feriho lákali, až naději, pravdu a lásku pohřbili

Dominik Feri

Feri vinen ve všech bodech obžaloby, rozhodl soud

Dominik Feri byl odsouzen nepravomocně, což by si měli všichni opakovat dříve, než zapojí mozkové závity a otevřou ústa či stavidla psaného projevu. O jeho vině, či nevině rozhoduje soud a tak to má být. Škoda nesmírná už se však táhne jako širé lány.

Mohou se vést nekonečné spory, zdali je Feri čistý jako lilie, nebo je jeho duše černá jako noc při zatmění Měsíce. Jestli je prvoinstanční rozsudek vzhledem k nepřímým důkazům a časovému odstupu příliš přísný, nebo naopak moc mírný. Někteří z bývalých kamarádů už nad Ferim zlomili hůl, jiní ho hájí, jak se dá, mnozí se pasou na cizím neštěstí a další lidsky soucitně litují zkaženého života.

ČTĚTE TAKÉ: Schwarzenberg k Feriho rozsudku: Je mi ho líto. Žádná justice není zcela nezávislá, dodal

Důležité je, co nezralého mladého člověka dovedlo do situace, v níž obluzen vlastním úspěchem bez dostatku pokory podle své obhajoby „neměl nouzi o dívky“. Z nevelkého města na severu Čech do většího a pak do Prahy vystřelili ho souputníci, doba Instagramů a morálního kýče. Ti, kteří se s ním fotili, ukazovali na naději mládeže, vyhoupli se do Sněmovny a do vlády, jsou v politice dál. Feri třímal v rukou otěže svého osudu, ale ne sám. Přiživili se na něm političtí mazáci, kterým se hodil jako skvělý marketingový produkt.

Pravda a láska se opět převlékla v lež a nenávist. A kazatelé morálky a kompetentnosti nemají ani morálku, ani kompetence. Nejen mladé a schopné do tvrdé politiky těžko takto nalákat. Pošlou teď rodiče dítě na stáž do sféry politické bez obav? Vrací se doba politiky dřívějška, nebo dále pojedou jalové řeči a sliby místo výsledků?

Kolik „instagangstů“ a prodavačů deště ještě systém unese, než se zcela zhroutí? Tak dlouho na falešná hodnotová a morální dilemata lákali, až naději, důvěru, pravdu a lásku pod medovými řečmi pohřbili, zatímco si ruce v klidu omyli.

Jak Dominik Feri reagoval na výrok soudu? Podívejte se na video:

Tagy: