GLOSA: Velká nula z Washingtonu pro Česko a Fialův návrat do reality

Premiér Petr Fiala (ODS) oznámil, že se díky české iniciativě podařilo sehnat již půl milionu kusů munice pro Ukrajinu.

Fiala jednal v Kongresu a uctil památku TGM

Je škoda, že Petr Fiala z USA neletěl přímo do Prahy, ale do Bruselu. Přišli jsme o potěšení, které by bylo třešničkou na dortu v podobě jásajících davů vítajících svého předsedu vlády po úspěšné cestě. Vedoucí činitel pětikoaliční vlády totiž jen zářil, evidentně potěšen, tudíž lidsky jistě má mnoho lidí radost z radosti jiného člověka.

Politicky by se lidé mohli ptát, proč najednou máme mít nejlepší vztahy všech dob s USA, jak se povedlo překonat devadesátá léta s Václavem Havlem, oč byla návštěva lepší než předchozí pánů Babiše, Špidly, Zemana či Klause.

ČTĚTE TAKÉ: Kalousek ostře ke knize o Zemanovi: Prochlastat se téměř k exitu a být zachráněn není spiknutí

Nepřejícníci jsou jistě ti, kteří si zlomyslně dělali čárky, kolikrát český premiér řekl slovo Ukrajina ve srovnání se souslovím Česká republika. Byla by to určitě ošklivá slůvka, kdybychom řekli, že jsme rádi, že byl předseda Fiala na NHL a v Kongresu se na poslední chvíli podařilo sjednat schůzku s řadou politiků, kteří snad i bez kartiček věděli, s kým mluví. A co teprve taková cynická úvaha, že když byl maďarský premiér Orbán u Trumpa, pozval si prezident Biden českého premiéra Fialu, neboť volič v zámoří sice nemusí vědět, kde konkrétně jsou naše země, ale regionálně se to vysvětlit dá.

Komentáře a glosy

Texty zveřejňované v rubrice Názory se nemusí ztotožňovat s postoji redakce CNN Prima NEWS. Jedná se o autorské komentáře redaktorů a externích přispěvatelů.

Zlolajníci by snad i mohli říci, že návštěva našeho předsedy vlády v zahraničním tisku jen probleskla agenturní zprávou, kterou málokdo převzal. A otázky, proč ještě před Bílým domem zamířil premiér do sídla zahraniční tajné služby v doprovodu vedení našich tajných služeb, mohly by být snad až nemístné. Řečeno slovy předsedy klubu ODS Marka Bendy: „To je kritika, která zaznívá tady zevnitř České republiky, která má jakoby odpoutat pozornost od toho, že premiér Fiala je úspěšný, je velmi úspěšný ve světě, že ta iniciativa, kterou rozjel na nákup nábojů pro Ukrajinu, fakticky funguje, přispěla na ni celá řada států.“

Zahraniční pracovní cesta podobající se výletu je za námi a nyní se tedy občané mohou vrátit hrdi na svého nejlepšího předsedu super vlády k nakupování potravin zdražených za dva roky o 30 procent. K naděje plnému životu v prostředí porušených slibů nezvyšovat daně a věk odchodu do důchodu. Spočítat korunky v peněženkách plných reálně pokleslých mezd.

Kdyby premiér přivezl kromě fotek a sebechvalného řečnění dejme tomu příslib investic v hodnotě vyšších stovek milionů, ne-li miliard, bylo by to jiné. Takto nula z nuly pojde, ale vzpomínky při návratu do reality zůstanou. Vzhůru k řešení dopadů migračního paktu, který náš veleúspěšný premiér s veleúspěšným ministrem Rakušanem tak hezky vyjednali v Bruselu, až se k němu nechtějí znát, jelikož se kvóty jen jmenují jinak.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Premiér Fiala na návštěvě Bílého domu

Tagy: