Více než 80 europoslanců v Patriotech pro Evropu? Obrovský úspěch, oslavuje Babiš

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Babiš k nové frakci v europarlamentu

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš považuje za obrovský úspěch, že do nové frakce Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe) vstoupilo 84 europoslanců. „ANO se stalo součástí uskupení, aby mohlo plnit svůj program,“ řekl v pondělí v Praze novinářům. Zároveň se ohradil proti slovům premiéra Petra Fialy (ODS), že „Patrioti slouží zájmům Ruska“. Doplnil, že ANO a Motoristy s Přísahou ve frakci spojuje náhled na evropskou problematiku a nevyloučil další spolupráci.

Ve frakci se chce hnutí ANO zaměřovat na obranu suverenity členských zemí Evropské unie, řešení problematiky migrace a revizi Zelené dohody pro Evropu (Green Dealu). „ANO vstoupilo do Patriotů pro Evropu, aby plnilo svůj program,“ podotkl Babiš.

ČTĚTE TAKÉ: K „Babišovým“ Patriotům se přidá i krajní pravice z Nizozemska. Frakci přinese šest mandátů

Nová frakce slouží vědomě či nevědomě zájmům Ruska a ohrožuje tak bezpečnost a svobodu Evropy, napsal v pondělí na síti X premiér Fiala. „Nazývejme věci pravými jmény. Patrioti pro Evropu slouží zájmům Ruska. Ať už vědomě, či nevědomě. A tím ohrožují bezpečnost a svobodu Evropy,“ uvedl.

„Fiala je patologický lhář,“ reagoval Babiš. Podle něj se ANO na rozdíl od politiků nynějších vládních stran s Kremlem nikdy nepaktovalo. Fialovo vyjádření označil za nesmysl. „Je to stále ta stejná písnička, které ani pan premiér nemůže věřit,“ uvedl předseda ANO s tím, že Fiala podle něj usiluje o porážku Ruska. „Já bych si to také přál, no tak ať to zařídí,“ dodal.

Místopředseda ANO Karel Havlíček řekl, že stupeň zmatenosti premiéra dosáhl vrcholu. Zmínil, že Fiala ocenil vyhoštění ruských diplomatů za bývalé vlády ANO a ČSSD (nyní SOCDEM). „Jestli toto říká a současně tvrdí, že jsme vědomě či nevědomě proruští, pak stupeň jeho zmatenosti dosáhl vrcholu. Musí si uvědomit, co říká a jaká jsou fakta,“ dodal.

Havlíček dále sdělil, že hnutí hledalo partnery, se kterými má stejný názor na unijní problematiku. „Názor ANO na konflikt na Ukrajině včetně kritiky ruské agrese se nemění,“ doplnil. Odsoudil také pondělní vzdušný útok na Ukrajinu, který mířil mimo jiné na dětskou nemocnici. Babiš dodal, že ANO klade prioritu na mír a co nejrychlejší zastavení bojů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Turek se přidal k Babišovým Patriotům. Frakce je plná silných osobností, pochvaluje si

Frakce má 84 členů z dvanácti zemí, jejími členy jsou i čeští europoslanci z Přísahy a Motoristů Filip Turek a Nikola Bartůšek. Babiš řekl, že ANO s Motoristy a Přísahou spojuje náhled na evropskou problematiku. Nevyloučil další spolupráci, i když Motoristy současně označil za „ODS revival“.

Frakce Patrioti pro Evropu vznikla v Bruselu 8. července. V jejím čele stanul šéf francouzského Národního sdružení (RN) Jordan Bardella, jednou z místopředsedkyň je česká europoslankyně za ANO Klára Dostálová.

Tagy: