Gól Schicka z poloviny hřiště mě oslnil, rozplývá se Zeman. Kdo pokleká, je idiot

To, co předvádí útočník Patrik Schick na probíhajícím Euru, neuniklo ani nejvyššímu státnímu představiteli České republiky Miloši Zemanovi, který se sám považuje za fotbalového analfabeta. Prezident pochválil gól kanonýra výběru Jaroslava Šilhavého proti Skotsku. V rozhovoru pro MF DNES zároveň naznačil, že mistrovství Evropy je až příliš zpolitizované, a to především na základě už proslulého poklekávání.

Hned v prvním zápase české reprezentace na kontinentálním šampionátu napřáhl jen pár metrů za polovinou hřiště a jeho krásná točená střela putovala až do brány skotského brankáře Davida Jamese Marshalla. Byl to gól z největší vzdálenosti v historii Eura.

„Předesílám, že jsem fotbalový analfabet. Nicméně, oslnil mě gól Schicka ze zhruba poloviny hřiště, to se opravdu málokdy vidí. Nu, a samozřejmě mě potěšilo vítězství nad Holandskem,“ uvedl k postupu do čtvrtfinále prezident Miloš Zeman pro iDnes.cz.

Už před mistrovstvím Evropy bylo velkým tématem, jak to na turnaji bude s poklekáváním, které má vyjádřit souznění s cíli hnutí Black Lives Matter (na černošských životech záleží, pozn. red.). Hráči některých týmů před zápasem na trávník koleno pokládají, jiné reprezentace – včetně české – pokleknutí ignorují.

„Zase se najde několik idiotů, kteří mě budou kritizovat, ale já skutečně za idioty pokládám ty, kdo poklekávají. A neberte mi můj osobní názor, protože nemá–li být sport zpolitizován, znamená to, že nebudu dělat různé demonstrace. To není jen to poklekávání, to je i zahalování se do různých vlajek a podobně. Samozřejmě že jsem proti jakýmkoli rasistickým útokům mezi sportovci. To snad ani nemusím říkat,“ podotkla dále hlava státu.

Během Eura způsobil rozruch německý výběr, jehož kapitán Manuel Neuer už během skupinové fáze natáhl na paži duhovou kapitánskou pásku na podporu LGBT komunity, která v červnu oslavovala Pride Month. Mnichovu pak u UEFA neprošlo, aby rozsvítil tamní Allianz Arenu do duhových barev. Nizozemský kapitán Georginio Wijnaldum zase při zápase v Budapešti s Čechy napodobil Neuera a jeho kapitánská páska svítila různými barvami. Fanoušci Oranjes pak zase vytáhli vlajky LGBT.

V britském ekonomickém deníku Financial Times nedávno vyšel komentář novináře Simona Kupera, který poznamenal, že právě hodnoty jako podpora Black Lives Matter poklekáváním či duhové vlajky na podporu homosexuálů a podobně jsou jednou z příčin, proč jsou západní fotbalové týmy úspěšnější než východní. S tím se Zeman rozhodně neztotožňuje.

„Tak zaprvé, výsledek našeho utkání s Holandskem je popřením této teze. Zadruhé se domnívám, že – jak už jsem říkal na americké ambasádě – je hnutí či slogan Black Lives Matter rasistický, protože platí: All Lives Matter (na všech životech záleží, pozn. red.),“ řekl prezident.

Tagy: